Slováci se loučí s korunou, od Nového roku začnou platit eurem

Úderem půlnoci na 1. ledna se Slováci rozloučí se svou původní měnou, tedy slovenskou korunou, a stanou se 16. státem eurozóny. Slovenské banky dnes naposledy fungují v normálním režimu. Kvůli přijetí eura zastaví od zítřka většinu finančních transakcí, na několik dnů také vypnou internetové bankovnictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince euro

Mince euro | Foto: Evropská komise

Jednotlivé banky zastaví finanční převody podle svých vlastních plánů během zítřka a v plné míře je obnoví nejpozději 5. ledna. Odborníci předpokládají, že to bude i dříve, banky si ale nechávají rezervu.

Zítra navečer přestanou vyplácet peníze i všechny bankomaty a technici je uvedou do provozu první den Nového roku. Experti se však obávají velkého zájmu a následného zhroucení systémů, a tak vyzývají obyvatele, aby s vybíráním eur, pokud to není nutné, raději počkali.

Mnohé bankovní pobočky proto mimořádně otevřou hned 1. ledna a také o víkendu, aby si mohli lidé měnit koruny za eura přímo na přepážkách. Svou původní měnou ale budou moci platit až do 16. ledna, vráceno by však měli dostat již jen v eurech.

Zmocněnec slovenské vlády pro přijetí eura Igor Barát Radiožurnálu řekl, že euro může být v současné ekonomické krizi jistou výhodou. "Jsme přesvědčení, a první signály tomu opravdu nasvědčují, že euro bude pro nás nějaký dodatečný štít, který nám možná zmírní dopady krize, než kdybychom měli svojí samostatnou měnu," domnívá se Barát.

Současně ale přiznal, že někteří lidé se obávají se nárůstu cen. "Určitě jsou skupiny obyvatel, které s eurem spojují zdražování, ale podle posledních průzkumů tyto obavy, možná i díky naší informační kampani, klesají. Vzhledem k tomu, že je stanovený přesný konverzní kurz, tak jakékoliv nákupy eura před tím by byly z ekonomického hlediska nerozumné, protože tyto dva dny je euro pro nás euro ještě cizí měnou," doplnil vládní zmocněnec.

Ceny v korunách a eurech budou obchodníci muset povinně uvádět do konce příštího roku. Vyměnit bankovky lze do konce roku 2009 v obchodních bankách, ale pak už jen v Národní bance Slovenska. Slovenské mince bude možné vyměňovat v bankách do konce června 2009 a v NSB pět let, tedy do konce prosince 2013.

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme