Evropská unie vyzývá k trvalému příměří v Gaze

Evropská unie vyzývá k rychlému uzavření příměří mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás v Gaze. Shodli se na tom ministři zahraničí zemí sedmadvacítky na mimořádné schůzce v Paříži, kterou kvůli situaci na Blízkém východě svolal šéf francouzské diplomacie Bernard Kouchner po dohodě s Českou republikou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Schwarzenberg, Bernard Kouchner

Karel Schwarzenberg, Bernard Kouchner | Foto: AFP

"Všech 27 zemí se dohodlo. Přejeme si příměří, a to trvalé a dodržované. Samozřejmě s přístupem humanitární pomoci, protože je tam mnoho obětí a je nutné zajistit jejich záchranu, a potom také návrat k mírovému procesu," prohlásil Kouchner.

Blízkovýchodní situace se zdramatizovala v uplynulých čtyřech dnech vojenskými operacemi Izraele v palestinském pásmu Gazy, které ovládá hnutí Hamás. Z Gazy palestinští radikálové ostřelují izraelské území. Operace si dosud vyžádaly více než 360 obětí.

Tel Aviv zdůrazňuje, že zásah je reakcí na útoky radikálů. Z dnešního vyjádření izraelského ministra vnitra Meira Šitrita, že "pro příměří není místo", vyplývá, že přinejmenším v příštích dnech nebudou výzvy Evropské unie ohledně zastavení bojů vyslyšeny.

Kouchnerovi proto jde hlavně o to, aby se uplatňovalo takzvané humanitární příměří, jehož podstatou je alespoň dočasné přerušování bojů, které by umožnilo do postižených oblastí nerušeně dodávat humanitární a zdravotnická pomoc. Francouzský ministr již o tom s představiteli izraelské vlády jedná.

Ministři zahraničí sedmadvacítky se dohodli vyslat na Blízký východ co nejrychleji svou delegaci. Předpokládá se, že by do oblasti v nejbližších dnech mohli osobně zamířit i Kouchner spolu s českým ministrem Karlem Schwarzenbergem. "Vyjedu na každý pád do těchto končin, poněvadž samozřejmě předsednická země v takové situaci musí konat," řekl dnes Schwarzenberg České televizi.

Vlastní mírovou iniciativu nicméně povede také Francie, která na Nový rok předává předsednictví Evropské unie Česku. Už ve čtvrtek se má v Paříži sejít francouzský prezident Nicolas Sarkozy s izraelskou ministryní zahraničí Cipi Livniovou.

Přečtěte si také:
Izrael a Hamas prý na dálku prověřují možnosti příměří
Izrael usiluje o svržení vlády hnutí Hamás v Gaze
Izrael třetím dnem pokračuje v bombardování palestinského pásma Gazy
Izrael tvrdí, že už zničil polovinu palestinských raket v Gaze
Izrael pokračuje v náletech na palestinské pásmo Gazy
Při izraelském náletu na palestinské území zahynulo přes 200 lidí
Izrael i přes pokračující palestinské útoky pustil do Gazy humanitární konvoj
Raketa vypálená do Izraele zabila v Gaze dvě palestinské dívky

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme