Karel Schwarzenberg se vydá uklidňovat situaci na Blízkém východě

Pravděpodobně už v neděli odjede na Blízký východ ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Má se tam jako zástupce země předsedající Evropské unii seznámit se situací a možnostmi mírového řešení konfliktu. Půjde o první neočekávaný úkol, který se před českým předsednictvím sedmadvacítce objevil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Evropská unie chce sehrát v blízkovýchodním mírovém procesu větší roli než dosud. Vysílá proto do oblasti ministerskou delegaci. Spolu s Karlem Schwarzenbergem se tam vydá i jeho švédský kolega jako představitel následující předsednické země a také pravděpodobně vysoký představitel Unie pro společnou bezpečnostní a zahraniční politiku Javier Solana.

Ačkoli se Česko považuje za přítele Izraele, v jednání se všemi stranami konfliktu musí reprezentovat společné stanovisko Unie. Na schůzce v Paříži vyzvali ministři zahraničí k uzavření okamžitého a trvalého příměří a k otevření hranic Gazy pro přísun humanitární pomoci.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme