Po půlnoci se Česko ujme půlročního předsednictví v EU

Evropa bez bariér - takové je motto českého předsednictví v Radě Evropské unie. V roce 2009 přitom uplyne přesně 20 let od pádu železné opony a 5 let od největšího rozšíření unie v její historii. I po této době nicméně stále ve společenství zůstávají překážky jako jsou například nerovné podmínky pro pohyb pracovní síly. I na to se proto chce Česká republika změřit během svého předsednictví unii. To začíná už za několik dní. Co dalšího pak máme před sebou?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlův most

Karlův most | Foto: Lubomír Fuxa

Volby do Evropského parlamentu, případný summit s novou americkou administrativou nebo debata o reformě evropských institucí. To jsou jen některé úkoly, které před námi budou stát mezi lednem a červnem 2009. "Tohle jsou všechna témata, která můžeme očekávat, ale stává se pravidlem, že vždy během předsednictví vytane nějaký jiný problém, který nikdo nečekal," říká místopředseda Strany zelených Ondřej Liška.

Od předsednické země se ale neočekává, že by během půl roku, kdy evropskou 27 povede, prosazovala své vlastní zájmy. Spíše by měla stát nad problémy jednotlivých zemí, hledat mezi nimi kompromis a mluvit za celou Evropu, upozorňuje vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra: "České předsednictví bude spíše takové moderátní, budeme usilovat o to hledat shodu."

Řada akcí spojených s předsednictvím je potom naplánovaná i na naše území. Jednat se bude například v Praze, Hluboké nad Vltavou nebo Luhačovicích. To, že by kvůli tomu ale naše domácí politika úplně utichla, se asi čekat nedá. "Bude tady zviditelnění evropských témat, ale domácí scéna se moc nezmění. Věřím sice na jistý mír během předsednictví, nikoli na zakopání zbraní," dodává lidovecký ministr Cyril Svoboda.

Dobře zvládnuté předsednictví nám nicméně může do budoucna podle něj pomoct. A jak se předsednictví dotkne běžného člověka? Tím už uzavírá sociální demokrat Jan Hamáček: "Určitě to pozná minimálně z toho, že se ulicemi Prahy a dalších měst prožene několik kolo provázených policií. Takže v omezení dopravy, zvýšení počtu zahraničních návštěv. Česká republika se stane destinací pro klíčové hráče české politiky. Věřím, že občané budou mít o celé akci větší povědomí, než mají teď."

Milan Kopp, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme