Některé evropské země hlásí pokles dodávek ruského plynu

O 30 až 40 procent poklesly dodávky plynu do Rumunska v důsledku sporů mezi Ruskem a Ukrajinou. Bukurešť je zatím schopná pokrýt potřebu z vlastních zásob. Mírné snížení dodávek pocítily i Maďarsko, Polsko a Slovensko. České předsednictví EU následně vyzvalo k okamžité nápravě. Do České republiky zatím ruský zemní plyn proudí plynule a v domluveném objemu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plynovod

plynovod | Zdroj: ČTK

O zajištění dodávek plynu do Evropy dnes v Praze jednal předseda české vlády a Rady Evropské unie Mirek Topolánek s ukrajinskou vládní delegací. Od ministra paliv a energetiky Jurije Prodana získal ujištění, že dodávky do zemí Evropské unie nejsou rusko-ukrajinským sporem ohrožené. Tou dobou ještě žádná evropská země problémy nehlásila.

Ruský plynárenský koncern Gazprom od silvestrovské půlnoci přestal zásobovat Ukrajinu. Dodávky přes Ukrajinu pro evropské odběratele Gazprom naopak zvýšil a současně vybídl Kyjev k přímým jednáním. K opatření firma přistoupila poté, co vypršel dosavadní kontrakt a selhala jednání o nové dohodě.

Ukrajinská delegace by uvítala, kdyby se Evropská unie ujala ve sporu mezi ruským Gazpromem a jejich firmou Naftogazem role moderátora. K tomu ale Mirek Topolánek přistoupit zatím nechce, neboť se jedná o spor dvou obchodních společností.

Jak tedy bude situaci české předsednictví zatím řešit, vysvětlil Radiožurnálu Topolánkův mluvčí Jiří Potužník. "V této chvíli je české předsednictví rozhodnuto dál pokračovat ve vyjednávání s oběma stranami. Po ukrajinské vládě přijala pozvání k jednacímu stolu už i ruská vláda s tím, že termín této schůzky se dolaďuje."

Česku zatím nedostatek plynu nehrozí - na straně jedné máme zásoby na několik týdnů, na straně druhé dodává Gazprom plyn v objednaném množství. "Mohu potvrdit zprávy z deváté hodiny ranní, kdy jsem obdrželi potvrzení od společnosti Gazprom, že pro dnešní den dostaneme sto procent dodávky zemního plynu, přesně tak jak byla objednána," potvrdil mluvčí společnosti RWE Transgas Martin Chalupský.

Ruský plynárenský koncern Gazprom dnes ukrajinskou stranu obvinil, že neoprávněně odebírá plyn určený evropským zákazníkům. Kyjev popírá, že by plyn "kradl", a hájí se, že část plynu je nucen z tranzitu odebírat z technických důvodů.

Marika Táborská, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme