Barack Obama narazil na první vážný problém při sestavování vlády

Barack Obama musí řešit první personální problém nastupující americké vlády. Bill Richardson, kterého si vybral za ministra obchodu, stáhl svou kandidaturu. Důvodem je vyšetřování finančních nesrovnalostí spojených s jeho působením ve funkci guvernéra státu Nové Mexiko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Foto: www.barackobama.com

"Jednali jsme vždy řádně, a to se také potvrdí," říká v kostce Bill Richardson. Jenže vyšetřování bude pravděpodobně trvat celé měsíce, a to by mu znemožnilo soustředit se na práci ministra obchodu, který bude patřit k nejvytíženějším členům nové vlády.

Podezření vzbudila skutečnost, že firma z Kalifornie, která dostávala zakázky od vlády Nového Mexika, současně finančně přispívala na jeho politické aktivity. Štáb Baracka Obamy vydal prohlášení, ve kterém nastupující prezident Richardsonovu rezignaci přijal s hlubokou lítostí.

Je to druhý případ údajné politické korupce, který zatím poznamenal předávání moci ve Spojených státech. Tím prvním je aféra illinoiského guvernéra Blagojeviche, který chtěl údajně získat finance a výhody za jmenování nástupce Obamy v senátu.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme