Izraelská střela zabila v Gaze sedmičlennou rodinu

Sedmičlennou palestinskou rodinu ráno zabila střela vypálená izraelským námořnictvem. Oznámili to palestinští zdravotníci. Manželský pár a pět dětí výbuch zabil v jejich domě v uprchlickém táboře v Gaze. Krátce před tím Izraelci při útocích v hustě osídleném pásmu zabili starého muže a jeho vnuka. Od rána přišlo o život nejméně dvanáct civilistů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pozemní útok Izraele na palestinské pásmo Gazy

Pozemní útok Izraele na palestinské pásmo Gazy | Zdroj: ČTK

Izraelské útoky na Gazu trvají už desátý den a zahynulo při nich asi 530 Palestinců. OSN odhaduje, že civilisté tvoří čtvrtinu až třetinu z tohoto počtu. Včera během pozemní operace v Gaze Izraelci zabili 42 Palestinců a mezi nimi byla většina civilistů.

Izrael tvrdí, že útočí výhradně na cíle sloužící teroristům a že se snaží, aby počet zabitých civilistů byl co nejnižší.

Pokračují ale také raketové a minometné útoky palestinských ozbrojenců na izraelské území. Ty zatím zabily tři civilisty a jednoho vojáka. Další voják přišel o život včera při bojích v Gaze.

Dva dny po spuštění izraelské pozemní ofenzivy v pásmu Gazy začala dnes v Egyptě pod vedením českého předsednictví mise Evropské unie. Delegace v čele s českým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem má na programu setkání s egyptským prezidentem Husním Mubarakem, s vrcholnými izraelskými politiky a se zástupci palestinské samosprávy.

Český premiér Mirek Topolánek oznámil, že má určitý scénář pro řešení aktuálního blízkovýchodního konfliktu. Jeho cílem má být minimálně přerušení bojů. Topolánek po jednání vlády řekl že už mluvil například s německou kancléřkou Angelou Merkelovou nebo tureckým premiérem Tayyipem Erdoganem a chystá se dnes telefonovat americkému prezidentovi Georgi Bushovi.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme