Evropská komise: Občanům EU nehrozí snížení dodávek plynu

Žádná z členských zemí Evropské unie zatím nezaznamenala zásadní změny v dodávkách ruského plynu. Takové informace má v tuto chvíli Evropská komise, která spor mezi Kyjevem a Moskvou pečlivě sleduje. Do Kyjeva se proto vydala společná mise českého předsednictví Unie a Evropské komise ke zjištění, co je příčinou rusko-ukrajinských rozepří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hořící plyn

hořící plyn | Foto: MORA Moravia, a. s.

Pokles tlaku v plynovodu, nebo dodávky snížené o několik procent zaznamenaly například Maďarsko, Polsko, Rumunsko nebo Řecko. Zatím je ale vyrovnaly ze zásob, nebo v případě Polska větším odběrem z plynovodu postaveného přes Bělorusko.

Podle informací, které jsme dostali od plynárenských společností v zasažených zemích, se výkyvy v dodávkách plynu koncových uživatelů zatím nedotkly. "Evropským občanům nehrozí žádné okamžité nebezpečí snížení zásobování plynem," uvedl mluvčí eurokomisaře pro energetiku Ferran Tarradellas.

Potvrdil také, že do Kyjeva se vydala zjišťovací mise českého předsednictví vedená ministrem průmyslu Martinem Římanem. Spolu s ním na Ukrajinu odjel i generální ředitel Evropské komise pro energii a dopravu Matthias Ruete. V úterý se mají sejít v zatím neurčené evropské metropoli i se zástupci ruského Gazpromu.

Rusko-ukrajinský spor o platby za dodávky plynu je podle Evropské komise sporem obchodním. Musí si jej vyřešit tyto dva státy mezi sebou.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme