EU podpořila český postoj ke sporu o plyn

České předsednictví EU získalo podporu celé unijní sedmadvacítky při řešení krize s dodávkami plynu mezi ruským energetickým gigantem Gazprom a Ukrajinou. Česko považuje celý spor za čistě obchodní a usiluje zejména o zajištění dodávek plynu do Evropy ve sjednané výši. Společnost RWE Transgaz dnes evidovala dodávky nižší zhruba o 9,5 procenta. Rusko navíc ohlásilo, že dodávky před Ukrajinu sníží, ale výpadek prý nahradí zvýšenými dodávkami přes další tranzitní země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sídlo Gazpromu v Moskvě

sídlo Gazpromu v Moskvě | Zdroj: ČTK

Rozpory mezi Ukrajinou a Ruskem mají čistě obchodní charakter. Evropská unie toho nemůže mnoho udělat, protože se jedná o bilaterální spor dvou nečlenských států. Takový je v hrubých rysech postoj Česka k rusko-ukrajinským přestřelkám o cenu zemního plynu, který podpořila celá Evropská unie. Vyplývá to z výsledků dnešního jednání vysokých diplomatů v Bruselu.

Na jedné věci ale Praha trvá: problémy na východě nesmí narušit plynulost dodávek plynu pro země Unie. Ta přes Ukrajinu dostává asi jednu pětinu své spotřeby této suroviny. Sedmadvacítka dnes konstatovala, že situace v dodávkách není vážná. Zaznamenala pouze menší výpadky.

Marika Táborská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme