V Gaze přibývá civilních obětí izraelských útoků, diplomacie zatím selhává

Okolo 70 civilistů během dneška zabily izraelské útoky v pásmu Gazy. Izrael v pobřežním pásmu podniká od soboty pozemní útoky. Zároveň ale nezastavil ani nálety a ostřelování námořnictvem. Židovský stát tvrdí, že útočí výhradně na ozbrojence. Většinu mrtvých ale dnes záchranáři vyprostili ze dvou zasažených škol. Palestinci dnes z Gazy odpálili nejméně čtyřicet střel, které lehce zranily několik civilistů včetně tříměsíčního kojence. Diplomatické pokusy o zastavení útoků zatím nepřinesly výsledky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obět náletů v Gaze

Obět náletů v Gaze | Zdroj: ČTK

Nejvíce obětí si dnes v Gaze vyžádalo izraelské ostřelování školy vedené Spojenými národy. Zemřelo zde na 40 lidí. Ti se do škol stahují právě v naději, že tam najdou bezpečí před urputnými boji. Už ráno Izraelci usmrtili tři civilisty v jiné škole.

Při jiném incidentu izraelské rakety zabily také třináct členů jedné rodiny. Dvě střely zasáhly obytný dům v Gaze už časně ráno, mrtvé se ale podařilo ze sutin vyprostit až odpoledne. Mezi těmito oběťmi je sedm dětí ve věku od jednoho roku do 12 let. Nejméně devět dalších lidí ale může být podle svědků pod sutinami.

Za jedenáct dní bojů zahynulo podle odhadů možná až 700 lidí. Mnohé oběti jsou zřejmě ještě v zasažených objektech. Palestinci dnes uvedli, že mají 635 mrtvých a přes 2900 zraněných. Izrael hlásí devět mrtvých, z toho tři byli civilisté. Humanitární situace v Gaze se nepřestává zhoršovat. Bez vody je zřejmě polovina z 1,5 milionu tamních obyvatel.

Palestinský prezident Abbás se nechystá převzít moc v Gaze

Palestinský president Mahmúd Abbás popřel, že by se chystal na převzetí moci v Gaze, pokud tam Izrael vojensky odstraní vládu radikálního hnutí Hamás. Abbás tak odpověděl na dotaz Českého rozhlasu, jestli už podniká nějaké kroky k návratu svého aparátu do Gazy. Odtamtud se Abbásova vláda a jeho mírnější hnutí Fatah stáhly v létě 2007 poté, co vzájemné boje skončily vítězstvím Hamásu.

"My jsme vždy dbali na to, aby se dosáhlo úplného příměří. Proto nesouhlasíme s použitím síly. Není možné, abychom pracovali na zničení Hamásu, abychom přišli místo něj. To je pro nás naprosto nepřijatelné. Nás teď zajímá zastavení agrese vůči palestinskému lidu. Potom se mohou řešit jiné věci," uvedl Abbás.

Mahmúd Abbás | Foto: www.pbase.com

Abbáse obviňuje ze skryté spolupráce s Izraelem velká část palestinské opozice. Argumentuje i tím, že na západním břehu Jordánu, kde Abbás vládne, jsou zakázané demonstrace na podporu Hamásu.

Rozpory oběma frakcemi se vyhrotily před třemi lety, kdy radikální hnutí Hamás vyhrálo demokratické volby a odstavil od moci Abbásovo umírněnější hnutí Fatah.

V regionu během dne jednalo hned několik delegací

Kromě francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho to byla také blízkovýchodní mise Evropské unie pod vedením českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Měla prosadit co nejrychlejší příměří v pásmu Gazy, které je pod palestinskou samosprávou. Izrael ale dal opakovaně najevo, že dokud silou nedosáhne svých cílů, na zastavení útoků proti Palestincům nepřistoupí.

Šéf české diplomacie jednal dnes s jordánským králem Abdalláhem a ještě předtím s izraelským premiérem Ehudem Olmertem. Ten evropským emisarům zopakoval, že nepřistoupí ani na dvoudenní humanitární příměří, které by umožnilo dozásobení izolované Gazy a řádné ošetření více než dvou tisíc raněných.

Olmert argumentuje že nejdřív musejí ustat palestinské útoky na Izrael. Jeruzalémská vláda kromě toho tvrdí, že v Gaze žádná humanitární krize není.

Také izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová včera řekla, že dokud Izrael nedosáhne útoky v pásmu Gazy svého, na žádné příměří nekývne.

Izraelský premiér Olmert se sešel také s oddělené vyjednávajícím francouzským prezidentem Nikolasem Sarkozym. Izraelský pohled na mírové plány zformuloval ještě jasněji: Francouzského prezidenta vyzval, aby v Radě bezpečnosti zmařil jakoukoliv rezoluci, která by vyzývala k příměří.

K ukončení konfliktu v Gaze vyzývá také Polsko

Polský prezident Lech Kaczyński vyzval k uzavření příměří mezi Izraelem a Palestinci. Slíbil také polskou humanitární pomoc obětem konfliktu. Dodal, že Polsko plně podporuje misi Evropské unie na Blízkém východě pod českým předsednictvím. Za znepokojivý označil rostoucí počet civilních obětí izraelsko-palestinského konfliktu.

Polský prezident zároveň zdůraznil, že Varšava podporuje právo státu Izrael na existenci a odsuzuje veškeré projevy terorismu. Stejný názor má i ministr obrany Bogdan Klich: "Izrael má právo na obranu, jestliže jsou jeho obyvatelé, města a vesnice ohroženy masovým použitím raket."

Přečtěte si také:
Izrael nechce mezinárodní pozorovatele v pásmu Gazy

Martin Dorazín, Katarína Brezovská, Břetislav Tureček, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme