Hejtmani i šéfové krajských organizací ČSSD vyzvali Drymla k rezignaci

Senátor ČSSD Vladimír Dryml by měl podle vedení strany odejít ze senátorského klubu a také odstoupit z funkce náměstka královéhradeckého hejtmana. Radiožurnálu to řekl místopředseda ČSSD Milan Urban. Důvodem je podezření, že sháněl kompromitující materiály na poslankyni Hanu Orgoníkovou. K rezignaci vyzvali Drymla krajští hejtmani i předsedové krajských organizací ČSSD.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Dryml

Vladimír Dryml | Foto: Královéhradecký kraj

Důvody, proč by měl Dryml rezignovat, vysvětlil exkluzivně v Radiofóru Českého rozhlasu 1 místopředseda ČSSD Milan Urban: "Tenhle člověk prostě do sociální demokracie nepatří. Tady jde o tak závažné morální pochybeni, kdy kolega shání nějaké informace, které by měly diskriminovat nebo nějakým způsobem poškodit jiného kolegu či kolegyni, tak to v sociální demokracii nemůže platit, nebude platit. Sociální demokracie si s takovými praktikami vždycky poradí."

Vysvětlení celé záležitosti a zvážení rezignace na funkci ve vedení kraje žádají i krajští hejtmani. Radiožurnálu to řekl šéf asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek:

"Já mohu potvrdit, že jsem hovořil se všemi hejtmany, kromě Davida Ratha. Naše stanovisko je poměrně jednoznačné: myslíme si, že to, co teď dělá Vladimír Dryml, vysoce poškozuje vůbec důvěru lidí v politiku. Stejně tak si myslíme, že by pan Dryml měl neprodleně zvolit omluvu české veřejnosti, případně omluvu sociální demokracii. A je otázkou, pokud ihned vše nevysvětlí, zda také není na místě jeho rezignace na funkci vicehejtmana Hradeckého kraje."

Předsedové krajských organizací ČSSD žádají v případě, že Dryml na funkci ve vedení kraje nerezignuje, o zásah odpovědné stranické orgány. Podle nich by měly zvážit ukončení jeho členství v ČSSD.

Dryml se ale vinný necítí a ani po výzvě předsedů krajských organizací ČSSD rezignovat nehodlá: "Neprovedl jsem žádný trestný čin. Ověřování informací je v normální společnosti normální. Pokud mi to někdo chce zakazovat, tak je to totalita. Tady se někdo snaží útočit proti ČSSD, aby se odstranil nepohodlný Dryml. Já svoje rozhodnutí neměním, dále pracuji a dále tady budu dělat pořádek. Ať se to někomu líbí nebo nelíbí na krajském úřadu."

Kauzou Vladimíra Drymla se budou zabývat i sociálně demokratičtí senátoři, kteří mohou navrhnout jeho vyloučení ze senátorského klubu ČSSD.

Přečtěte si vývoj kauzy:
Jiří Paroubek chce odchod senátora ČSSD Vladimíra Drymla
Senátor Dryml se poslankyni Orgoníkové omlouvat nehodlá
ČSSD čelí kompromitující kauze
Dryml se prý snažil sehnat kompromitující materiály na Orgoníkovou

Ondřej Kapic, Katarína Brezovská, Jiřina Šmídová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme