Dopady hospodářské krize na Německo jsou tvrdší, než se očekávalo

Nejhorší propad exportu za posledních 15 let hlásí sousední Německo. Pokles o 11 procent zaskočil i největší pesimisty. Výrazně nižší a to o 6 procent, byl v měsíci listopadu taky počet nových zakázek pro německé firmy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrum Berlína

Centrum Berlína | Foto: Jiří Hošek

"Jsou to zničující čísla," přiznal pro server Spiegel.ONLINE analytik Unicredit Alexander Koch. Při celosvětovém dramatickém propadu poptávky tak podle něj nepomáhá ani vysoká konkurenceschopnost německých firem.

V porovnání se stejným obdobím roku 2007 zaznamenaly nově nasmlouvané zakázky dokonce propad o 30 procent. Německo coby největšího vývozce na světě tak hospodářská krize zasáhla naplno.

Spolková vláda intenzivně pracuje na mnohamiliardovém záchranném balíčku, který by měl těžce zkoušeným firmám hlavně umožnit přístup k novým úvěrům.

Propad německého HDP pro letošní rok by se podle nejnovějších odhadů měl pohybovat mezi dvěma a čtyřmi procenty. Studie poradenské firmy KPMG pak přinesla Jobovu zvěst pro automobilový průmysl. Podle ní se tento průmyslový sektor bude s dopady hospodářské krize potýkat po dobu pěti let.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme