EK se zatím nedohodla s Ruskem na obnovení dodávek plynu přes Ukrajinu

Ruský plyn do Evropské unie přes Ukrajinu zatím nepoteče. Oznámil to šéf ruského Gazpromu Alexej Miller po intenzivním jednání v Bruselu. Český ministr průmyslu Martin Říman, který se za unii podílel na jednáních, vyjádřil nad výsledkem schůzek zklamání. Ruská strana prý nemá důvod dodávky neobnovit. Evropská unie chce v reakci na plynovou krizi zlepšit systém plynovodů mezi členskými státy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tlak plynu na ukrajinské kontrolní stanici

Tlak plynu na ukrajinské kontrolní stanici | Zdroj: ČTK

Přerušení dodávek plynu vážně ohrozilo důvěryhodnost Ruska i Ukrajiny. Unie se proto musí zaměřit na vybudování série potrubí, která by propojovala jednotlivé členské státy. Ty by si tak v případě výpadku dodávek mohly vzájemně pomoci. Uvádí se to v prohlášení českého předsednictví Evropské unie.

Ministři pro evropské záležitosti a zahraniční věci sedmadvacítky se dnes v Praze dohodli, že unie musí okamžitě začít řešit problém i vlastními silami a na vlastním území. Oznámil to vicepremiér Alexandr Vondra, který ministerské jednání za Česko jako předsednický stát řídil:

"Chceme urychlit propojování jak uvnitř Evropské unie, tak navenek s dodavatelskými a tranzitními zeměmi. Urychleně přistoupit k posílení stávající infrastruktury a k výstavbě nové infrastruktury plynovodů, ropovodů nebo elektrických rozvodů."

Ministři pro energetiku ze všech členských zemí Unie budou konkrétní opatření plánovat už v pondělí na mimořádné schůzce v Bruselu.

Odpoledne šéf ruského plynárenského podniku Gazprom Alexej Miller na jednáních v Bruselu oznámil, že Moskva dodávky pro Evropu přes Ukrajinu obnoví ihned poté, jakmile budou namístě pozorovatelé, jejichž vyslání na rusko-ukrajinskou hranici dnes navrhla sedmadvacítka. Mise by na tok ruského plynu na Ukrajinu dohlížela.

"Jakmile se mezinárodní pozorovatelé rozmístí na ukrajinských tranzitních stanicích a potvrdí, že zahájili kontrolu, tranzit plynu přes Ukrajinu obnovíme," řekl Alexej Miller.

Členy monitorovacího týmu by podle Millera měli být zástupci plynárenských společností z odběratelských zemí, pracovníci ruského a ukrajinského ministerstva energetiky a také zástupci Evropské komise.

Kyjev už dal při jednáních v Bruselu najevo, že s rozmístěním mezinárodní pozorovatelské mise dohlížející na tranzit plynu souhlasí.

Přečtěte si, jak probíhalo omezování dodávek ruského plynu:
Naftogaz a Gazprom usedly v Bruselu k jednacímu stolu
Evropa je dál bez ruského plynu, jednání v Moskvě skončilo bez výsledků
Do Evropy se přes Ukrajinu nedostává plyn z Ruska
Evropa je dál bez ruského plynu, jednání v Moskvě skončilo bez výsledků
Zásobování ruským plynem dramaticky pokleslo, Slovensko vyhlásilo stav nouze
Dodávky zemního plynu z Ruska k nám klesly na čtvrtinu
Evropská komise: Občanům EU nehrozí snížení dodávek plynu
EU podpořila český postoj ke sporu o plyn
Snížení dodávek plynu z východu pocítili v Polsku
Rusko-ukrajinský spor o plyn se projevil na dodávkách do Česka
Evropa se sejde kvůli plynu z Ruska
Některé evropské země hlásí pokles dodávek ruského plynu
Zastavení dodávek ruského plynu na Ukrajinu znepokojuje Evropskou unii
Ruský Gazprom přerušil dodávky plynu Ukrajině

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme