Kalousek nebo Čunek? Lidovce čeká tvrdá diskuse o změnách ve vládě

O změnách ve vládě dnes bude v pražském Paláci Charitas mluvit širší vedení KDU-ČSL. Ve hře je osud ministra financí Miroslava Kalouska. Jeho odchod prosazuje šéf strany Jiří Čunek, naráží ale na odpor některých spolustraníků i premiéra Mirka Topolánka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Čunek

Jiří Čunek | Zdroj: ČTK

Napětí mezi předsedou Čunkem a ministrem financí Kalouskem panuje je už delší dobu. Svoji roli může hrát i fakt, že Kalousek má ve straně poměrně silnou pozici a kdysi sám lidovcům šéfoval.

Čunek ale zdůvodňuje své rozhodnutí tím, že se Kalousek odklonil od směřování KDU-ČSL a má blíže k ODS. "Pan kolega Kalousek říká, že jeho názor je takový, že naše cesta by měla jít cestou pravice a cestou společné kandidatury ve volbách s ODS. Moje cesta je, že my jsme svébytná strana, která má svůj program, který není totožný s programem ODS," uvedl Čunek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechnětě si rozhovor s předsedou KDU-ČSL Jiřím Čunkem v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu

Kalousek stanovisko vnitrostranických oponentů respektuje, nedomnívá se ale, že pokud se ho podaří prosadit, straně prospěje. Podle něj by si měli lidovci zvolit co nejdříve nové vedení. "Současní vedení neprojevilo nijak oslnivé schopnosti právě v té schopnosti generovat většinový názor všeobecně akceptovaný a prosazovat ho do společenské diskuse. Z tohoto důvodu si myslím, že by měl být sjezd co nejdříve," řekl dnes Kalousek ve vysílání Radiožurnálu.

Kalousek má podporu premiéra i velké části lidoveckých poslanců. Topolánek se za Kalouska postavil a podivil se, že by měl odejít nejúspěšnější ministr lidové strany. Naopak by rád viděl, kdyby ve vládě skončil právě Čunek. V rozhovoru pro dnešní Lidové noviny premiér řekl, že ministerstvo pro místní rozvoj je pod Čunkovým vedením v rozvratu a neplní plán legislativních ani nelegislativních prací.

Kolem sporu se rozhořela mezi lidovci emotivní diskuse. Rozhodnutí Jiřího Čunka odvolat ministra financí vzbudilo u části členské základny nevoli. Navíc si Čunek zkomplikoval situaci tím, že o osudu svého stranického rivala rozhodl sám, přestože personální otázky má na starosti celostátní výbor.

To potvrdil europoslanec KDU-ČSL Jan Březina. "To je velmi kontraproduktivní záležitost v okamžiku, kdy si hrajeme, mimochodem právě i přičiněním našeho pana předsedy, s preferencemi na úrovni šesti sedmi procent, čili já považuji tuto situaci v období, ve kterém se naše strana nachází, za velmi nešťastnou," poznamenal Březina.

Spory kolem rekonstrukce vlády jsou i v poslaneckém klubu KDU-ČSL. Část zákonodárců podporuje Miroslava Kalouska. Šéf poslanců Pavel Severa dokonce řekl, že většina zákonodárců stojí za ministrem financí. Nejméně čtyři poslanci to ale označili za lež. Naopak hrozí, že pokud naopak Topolánek prosadí Čunkův odchod, ztratí jejich loajalitu. A to si vláda teď nemůže dovolit.

Celostátní výbor lidovců se dnes sejde stejně jako celostátní konference a společně budou hledat řešení rozkolu uvnitř strany. Výbor má 30 členů, konference 90 a je složená i z lidí z regionů. Výsledek jednání se dá těžko předjímat, některé kraje už ale řekly svůj názor. Jižní Morava chce ve vládě Kalouska i Čunka, Vysočina podpoří Kalouska a třeba hradečtí lidovci říkají, že vládu by neměli opustit žádní ministři KDU-ČSL.

Premiér Topolánek chtěl podobu rekonstrukce vlády ohlásit na prvním lednovém zasedání kabinetu v pondělí. Ještě před tím v neděli seznámil lidovce a zelené se svým návrhem změn. Obě koaliční strany si pak vzaly čas na rozmyšlenou. Následně Jiří Čunek ohlásil, že chce odvolat z vlády ministra Kalouska. Jeho rozhodnutí v úterý podpořilo předsednictvo KDU-ČSL.

Přečtěte si také:
Jihočeští lidovci se zastali Kalouska a vyzvali Čunka k rezignaci
Topolánek chce odvolání Čunka, vedení lidovců zase Kalouska
Na dojednání změn ve vládě potřebují lidovci a zelení čas
Topolánek zatím nezačne měnit ministry
Topolánek v pondělí oznámí výrazné změny ve vládě

Martin Hromádka, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme