Nezaměstnanost se v prosinci zvýšila na 6 procent, inflace klesá

Zpomalování ekonomiky se začíná projevovat na trhu práce. Nezaměstnanost se v prosinci zvýšila z 5,3 na 6 procent. Jde o největší nárůst za posledních 10 let. Celkem tak je bez práce 335 tisíc lidí. Oznámilo to dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle analytiků tak trh práce kopíruje se zpožděním propad průmyslu a exportu. Další z ekonomických ukazatelů - inflace - v České republice zpomaluje. V prosinci se meziroční růst cen dostal na patnáctiměsíční minimum.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce v Lounech

Úřad práce v Lounech | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Není to ale jen důsledek ekonomické krize. Hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík upozorňuje na to, že v prosinci dochází vždy k prudkému růstu nezaměstnanosti. Dopady finanční krize se tak na trhu práce ještě plně nepromítly.

"Takový běžný vývoj nezaměstnanosti, který by zde byl kdyby nedošlo k utlumení ekonomiky, tak by vedl k nezaměstnanosti někde na úrovni 5,7 procenta. V prosinci totiž vždycky končí část pracovních smluv, pozorujeme sezónní nárůst nezaměstnanosti. A ten rozdíl mezi šesti procenty a 5,8 či 5,7 procenty, čili o dvě až tři desetiny procentního bodu, představuje ty přímé dopady globální recese na zaměstnanost v České republice."

Jak dále Pavel Mertlík uvedl, dopady globální recese na český trh práce se projeví naplno až v roce 2010. Počet nezaměstnaných tak bude dál stoupat, jak bude hospodářství zpomalovat:

"To přinese 70 až 100 tisíc nezaměstnaných u nás a to bude znamenat zvýšení míry nezaměstnanosti v celoročním průměru o jedno procento, nebo o trochu více než o jedno procento. Takže ten dopad nebude až tak velký. My očekáváme, že situace v oblasti nezaměstnanosti, i když recese už bude pomíjet, tak bude horší v roce 2010 než v roce 2009."

Inflace v České republice ustupuje

Inflace v České republice zpomaluje. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů statistického úřadu. Ceny pohonných hmot, které se dostaly na několikaletá minima, se postaraly společně s některými potravinami o výrazné zpomalení růstu inflace v prosinci. A to na 3,6 procenta - což je téměř o procento pomalejší růst než v listopadu.

Důvody vysvětluje analytik Poštovní spořitelny Jan Bureš: "Poslední inflační čísla ukazují, že pokračuje snižování dynamiky inflace, které započalo někdy v polovině roku, a za kterým jsou především prudce klesající ceny komodit na světových trzích. Ty se v českém prostředí zatím projevují zejména v nižších cenách benzínu u čerpacích stanic. To sráží meziroční inflaci níže."

Jitka Hanžlová, Tomáš Medek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme