Lidovci usilují o to, aby žádný ministr za KDU-ČSL nemusel odejít z vlády

Lidovci vybrali čtyřčlenný tým, který má s premiérem Mirkem Topolánkem vyjednat to, aby se změny ve vládě lidoveckých ministrů netýkaly. Předsednictvo křesťanských demokratů se shodlo na tom, že ve vládě by měli zůstat všichni ministři za tuto stranu. Zrušili tak své úterní rozhodnutí, že z vlády má odejít ministr financí Mirosav Kalousek. Tento postup podpořil i celostátní výbor lidovců a celorepubliková konference. Ta se dnes také dohodla na tom, že sjezd lidovců se odehraje o tři měsíce dříve, než si strana naplánovala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zprava: Roman Línek, Miroslav Kalousek a Jiří Čunek na TK po jednání předsednictva strany

Zprava: Roman Línek, Miroslav Kalousek a Jiří Čunek na TK po jednání předsednictva strany | Zdroj: ČTK

Podle poslankyně KDU-ČSL Michaely Šojdrové lidovci svým rozhodnutím vyslovili podporu pro setrvání ve vládě svému předsedovi Čunkovi i ministru Kalouskovi:

"Neměl by se odvolávat žádný z ministrů v této chvíli. V podstatě to znamená podporu jak předsedovi strany, tak i ministru Kalouskovi. Diskuse, která proběhla, jednoznačně ukázala, že návrh na odvolání ministra Kalouska nebyl dobrým návrhem. Ostatně to i předsednictvo uznalo tím, že revokovalo svůj návrh."

Šéf lidovců Jiří Čunek se po jednání konference dostal s Kalouskem do sporu. Před novináři uvedl, že ke změně rozhodnutí, aby vládu opustil ministr financí Miroslav Kalousek, vedla předsednictvo strany Kalouskova omluva:

"Můj osobní důvod byl takový, a myslím si, že to byl i důvod mnoha členů předsednictva, že Miroslav Kalousek se omluvil celostátní konferenci za to, že s ní nekonzultoval porušení usnesení, které směřovalo k povolení internetového sázení. Takže dneska se ta situace významně uklidnila."

Ministr Miroslav Kalousek ale označil slova Jiřího Čunka za lež. Podle něj mu šéf lidovců jasně nevysvětlil, proč se přiklonil k názoru, že jeho odchod z vlády nechce:

"Teprve poté proběhla diskuse na celostátní konferenci, kde jsem vysvětloval své jednotlivé kroky a současně jsem řekl konferenci: promiňte, možná jsem vám to nedostatečně vysvětlil. Ale řekl jsem to minimálně tři hodiny poté, co předsednictvo změnilo svůj názor a nikdo nevěděl, co budu na celostátní konferenci říkat."

Václava Marešová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme