Evropská unie se dohodla s Ruskem na kontrolách dodávek plynu

Delegace Evropské unie vedená českým premiérem Mirkem Topolánkem v sobotu podepsala smlouvu o fungování monitorovací mise, která dohlédne na tranzit plynu do Evropy. Topolánek zřejmě okamžitě po jednání odlétá zpět do Kyjeva, aby dokument podepsala také ukrajinská strana. Pak už by nemělo nic bránit obnovení dodávek ruského plynu do Evropy. V mezinárodním monitorovacím týmu mají kromě expertů Evropské komise pracovat jak ruští, tak ukrajinští odborníci, stejně jako zástupci evropských odběratelských firem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

M. Topolánek a V. Putin

M. Topolánek a V. Putin | Zdroj: ČTK

"Signalizoval jsem ukrajinskému vedení, že budu v regionu tak dlouho, dokud plyn nepoteče," oznámil před novináři český premiér Topolánek při dnešním setkání s ruským premiérem Vladimirem Putinem v Moskvě.

Topolánek, který během nynějšího půlročního českého předsednictví Evropské unii zastupuje unijní orgány, tak v Moskvě navázal na svoje páteční rokování s ukrajinskými představiteli v Kyjevě. Topolánek prohlásil, že Evropská unie nechce zasahovat do rusko-ukrajinského sporu, upozornil však, že ve hře je jejich hodnověrnost jako dodavatelské a tranzitní země. Zdůraznil zároveň, že problém přerušených dodávek plynu stále naléhavěji doléhá na některé členské země EU.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lenka Kabrhelová informuje o podpisu smlouvy

Dokument o vytvoření kontrolního mechanismu pak podepsali český ministr průmyslu a obchodu Martin Říman a ruský vicepremiér Igor Sečin. Dohoda umožní monitorování tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu. Vladimir Putin naznačil, že jakmile začne monitorovací systém fungovat, budou dodávky plynu do Evropy obnoveny. Premiér a předseda Rady Evropské unie Mirek Topolánek se vrací do Kyjeva, kde by měl být dokument podepsán ukrajinskou stranou.

Ruský premiér zároveň uvedl, že Rusko je připraveno znovu dodávky omezit, pokud by se zjistilo, že Ukrajina - jak Vladimir Putin doslova řekl - znovu plyn určený pro Evropu "krade." "Jakmile začne kontrolní mechanismus fungovat, okamžitě dodávky plynu obnovíme. Budeme ale pozorně sledovat, kolik plynu na ukrajinské území vpouštíme a jak velké množství se přes něj dostane ven. Pokud zjistíme, že ze strany Ukrajiny dochází k dalším krádežím plynu určeného pro evropské zákazníky, dodávky o stejný objem opět snížíme," řekl Putin.

Ukrajina už dříve několikrát obvinění Ruska z krádeže odmítla. Český premiér Mirek Topolánek vyjádřil naději, že podpis dokumentu ukrajinskými představiteli by neměl být problém. Zároveň podle svých slov doufá, že dohoda bude brzy naplněna a pominou problémy s nedostatkem plynu, s nimiž se potýkají především obyvatelé Bulharska a Slovenska.

Bez výsledku skončila naopak ukrajinsko-ruská jednání o plynu. Společnost Naftogaz se s ruským Gazpromem nedohodly na smlouvě o dodávkách plynu pro letošní rok. Oznámil to šéf Naftogazu Oleg Dubyna, podle kterého Gazprom znovu žádal 450 dolarů za 1000 krychlových metrů plynu. Naftogaz trvá na zvýšení ceny jen na 201 dolarů z loňských 180ti dolarů.

Ruský prezident: Kontrolovat se musí i zásobníky

Rusko podmiňuje obnovení dodávek plynu do Evropy přísnou mezinárodní kontrolou nejen ukrajinského plynovodu, ale i zásobníků plynu. Podmínky, za kterých Rusko znovu pustí plyn pro Evropu do ukrajinského potrubí, v televizi RTR upřesnil sám prezident Dmitrij Medveděv. Moskva podporuje co možná nejrychlejší obnovu dodávek; sází na kontrolu mezinárodní komise, a to nejen samotného plynovodu.

"Už nelze věřit dobrým úmyslům Ukrajiny. Jednat budeme pouze až se podepíší odpovídající dohody. Jinak nezastavíme dlouholeté krádeže plynu. Kontrola musí zahrnovat všechny techologické prvky, včetně podzemních zásobníků plynu."

Dohoda mezi Moskvou a Kyjevem o zásobování Ukrajiny ruským plynem je, na rozdíl od dodávek pro Evropu, stále v nedohlednu. Jednání zkrachovala na Silvestra 2008; Rusko od té doby požaduje tržní cenu kolem 450 dolarů za tisíc kubíků.

Prezident Medveděv vysvětluje: "Vloni jsme dodávali plyn za 179,5 dolaru. Jednotliví ukrajinští spotřebitelé ho ale museli kupovat za 320 dolarů. Taková marže šla do kapes nám neznámých, zřejmě korupčních struktur, ve prospěch osobních politických zájmů a potřeb. Chceme, aby se to vědělo, že Ukrajina prodávala levný ruský plyn svým občanům prakticky za dvojnásobek.

Přečtěte si, jak se dosud vyvíjela plynová krize:
O ruském plynu do Evropy přijel do Moskvy jednat premiér Topolánek
Ruský plyn do Evropy stále neteče, Česko je ale zásobené
Premiéři Topolánek a Putin se shodli na podmínkách monitorování toku plynu
EK se zatím nedohodla s Ruskem na obnovení dodávek plynu přes Ukrajinu
Evropa je dál bez ruského plynu, jednání v Moskvě skončilo bez výsledků
Do Evropy se přes Ukrajinu nedostává plyn z Ruska
Evropa je dál bez ruského plynu, jednání v Moskvě skončilo bez výsledků
Zásobování ruským plynem dramaticky pokleslo, Slovensko vyhlásilo stav nouze
Dodávky zemního plynu z Ruska k nám klesly na čtvrtinu
EU podpořila český postoj ke sporu o plyn
Rusko-ukrajinský spor o plyn se projevil na dodávkách do Česka
Některé evropské země hlásí pokles dodávek ruského plynu
Zastavení dodávek ruského plynu na Ukrajinu znepokojuje Evropskou unii
Ruský Gazprom přerušil dodávky plynu Ukrajině

Milan Kopp, Lenka Kabrhelová, Jaromír Marek, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme