Česká mise kvůli dodávkám plynu skončila úspěšně - Rusko slíbilo otevřít kohoutky

Evropa může mít znovu ruský plyn. Český premiér Mirek Topolánek vyjednal podmínky přijatelné pro Rusko i Ukrajinu. Obě strany souhlasí především s přítomností expertů, kteří budou bdít nad dodávkami plynu z Ruska dál na západ. Podle českého vicepremiéra Alexandra Vondry by dodávky do Evropy mohly být obnoveny v pondělí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mirek Topolánek a Julija Tymošenková

Mirek Topolánek a Julija Tymošenková | Zdroj: ČTK

Ukrajina stejně jako předtím Rusko podepsala dohodu s Evropskou unií o kontrolách průtoku plynu přes její území z Ruska do Evropy. Rusové slíbili, že dodávky obnoví hned, jak začne monitorovací mise fungovat. Dohodu jako poslední dnes v Bruselu stvrdil svým podpisem eurokomisař pro energetiku Andris Piebalgs.

Mise premiéra Mirka Topolánka na Ukrajině a v Rusku trvala od pátečního večera do nedělního časného rána. Nejprve cesta do Kyjeva za ukrajinskou premiérkou a prezidentem, potom čtyř a půlhodinové jednání s ruským premiérem Putinem a zase zpátky do Kyjeva.

Výsledkem je dohoda o přítomnosti monitorovací komise na ruské i ukrajinské straně plynovodu a také na Slovensku, v Polsku a Maďarsku. Experti by měli být na místě během několika hodin. Když Rusko otevře kohoutek plynovodu, žádaná surovina bude na západní hranici Ukrajiny za 36 hodin.

Vicepremiér Alexandr Vondra v České televizi řekl, že plyn by do Evropy mohl přes Ukrajinu přitéct v pondělí. Podle předsedy představenstva RWE Trangas Martina Herrmanna by Rusko mohlo začít "otvírat kohoutky" dnes kolem 20 hodin. V té době by totiž na místě měli být pozorovatelé, včetně zástupce RWE Transgas. Měly by tak být splněny veškeré podmínky, které pro obnovení dodávek plynu stanovila Moskva.

Rusko ukončilo transport plynu přes Ukrajinu ve středu, protože se domnívalo, že Ukrajinci spotřebovávali plyn, který je určen pro Evropu. Situace v některých zemích je přitom kritická. Bulharsko a Moldavsko jsou bez zásob plynu, Slovensko díky půjčkám ze zásob jiných zemí vydrží 15 dnů. Rozhodlo se proto opět spustit nedávno odstavený druhý blok jaderné elektrárny V1 v Jaslovských Bohunicích. Zastavení provozu této elektrárny přitom bylo jednou z podmínek vstupu země do Evropské unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci kolem obnovení dodávek ruského plynu mluvili v Ranním Radiožurnálu zpravodajové ČRo Lenka Kabrhelová a Jaromír Marek

Dohodu EU s Ukrajinou a Ruskem uvítala v dnešním prohlášení Evropská komise. Její šéf José Barroso vyzdvihl roli, kterou Češi při řešení krize hráli. Premiér Topolánek v Rusku zdůraznil, že musíme udělat vše pro to, aby se podobná krize nemohla opakovat. Vladimir Putin po jednání s Topolánkem prohlásil, že nynější krize kolem zásobování evropských zemí plynem svědčí o nutnosti diverzifikace cest ruského plynu do Evropy. Evropská sedmadvacítka má další postup zvážit na pondělním jednání ministrů energetiky v Bruselu.

Přečtěte si, jak se dosud vyvíjela plynová krize:
Evropská unie se dohodla s Ruskem na kontrolách dodávek plynu
O ruském plynu do Evropy přijel do Moskvy jednat premiér Topolánek
Ruský plyn do Evropy stále neteče, Česko je ale zásobené
Premiéři Topolánek a Putin se shodli na podmínkách monitorování toku plynu
EK se zatím nedohodla s Ruskem na obnovení dodávek plynu přes Ukrajinu
Evropa je dál bez ruského plynu, jednání v Moskvě skončilo bez výsledků
Do Evropy se přes Ukrajinu nedostává plyn z Ruska
Evropa je dál bez ruského plynu, jednání v Moskvě skončilo bez výsledků
Zásobování ruským plynem dramaticky pokleslo, Slovensko vyhlásilo stav nouze
Dodávky zemního plynu z Ruska k nám klesly na čtvrtinu
EU podpořila český postoj ke sporu o plyn
Rusko-ukrajinský spor o plyn se projevil na dodávkách do Česka
Některé evropské země hlásí pokles dodávek ruského plynu
Zastavení dodávek ruského plynu na Ukrajinu znepokojuje Evropskou unii
Ruský Gazprom přerušil dodávky plynu Ukrajině

Marika Táborská, Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme