Podle premiéra změny ve vládě ztratily akutní důležitost

Personální změny ve vládě nepovažuje premiér Mirek Topolánek v současné době za prvořadý problém. Na tiskové konferenci, která se týkala řešení plynové krize v nadsázce řekl, že kontextu těchto vážných problémů je pro něj odvolávání ministrů problémem číslo 28 - ne problémem číslo 1.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strakova akademie a Kramářova vila

Strakova akademie a Kramářova vila | Foto: Jan Rosenauer

Jednání o změnách ve vládě podle Topolánka probíhají, nyní i bez něj. Premiér ale zdůraznil, že je pro něj nepředstavitelné, že by se takové změny týkaly jen některých koaličních stran.

Lidovci vybrali čtyřčlenný tým, který má s premiérem Mirkem Topolánkem vyjednat to, aby se změny ve vládě lidoveckých ministrů netýkaly. Předsednictvo křesťanských demokratů se shodlo na tom, že ve vládě by měli zůstat všichni ministři za tuto stranu. Zrušili tak své úterní rozhodnutí, že z vlády má odejít ministr financí Mirosav Kalousek. Tento postup podpořil i celostátní výbor lidovců a celorepubliková konference.

Navrhovaný postup se ale nelíbí Straně zelených. Vyjednavači mají přesvědčit premiéra, aby lidovecké ministry nechal nadále ve svém kabinetu a dosavadních pozicích. Důvody vysvětluje místopředseda KDU-ČSL Marián Hošek: "Jenom se domníváme, že v tuto chvíli by nemělo být zásadně hýbáno zejména s našimi ministry, protože se neprokázalo, že by některý z nich byl posuzován významně negativně, takže v tomto smyslu se domnívám, že by naši ministři měli ve vládě zůstat."

S takovým postupem ale nesouhlasí Strana zelených. Podle ministryně Džamily Stehlíkové se změny musí dotknout všech tří vládních stran: "Není možné, aby změny proběhly v ODS a ve Straně zelených a nedotkly se strany lidové. Ten formát není ani v koaliční smlouvě, považuji to pro Stranu zelených za nepřijatelné."

Schůzka lidoveckých vyjednavačů s premiérem by měla být v nejbližších dnech. Očekává se, že informace o dalším možném vývoji zazní už na jednání Celostátního výboru KDU-ČSL v Lipnici nad Sázavou.

Milan Kopp, Renáta Prátová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme