Ukrajina podepíše dohodu o monitoringu plynu znovu - bez dodatku

Dohoda o obnovení dodávek ruského plynu do Evropy je podle Moskvy neplatná. Ruský prezident Dmitrij Medveděv to oznámil poté, co dostal originál smlouvy podepsaný všemi třemi stranami. Rusku se nelíbí rukou vepsané poznámky, které údajně připojila ukrajinská strana. Eurokomisař pro energetiku Andris Piebalgs ale uvedl, že jednostranné vyjádření Ukrajiny není součástí dohody. Dokument dojednala s Moskvou a Kyjevem o víkendu delegace Evropské Unie vedená českým premiérem Mirkem Topolánkem. Večer pak přišla zpráva, že dokument Ukrajina podepíše znovu, a to bez sporného dodatku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plynovod

plynovod | Zdroj: ČTK

Dohoda mezi Ruskem Ukrajinou a EU, která měla otevřít cestu k obnovení dodávek ruského plynu do Evropy je podle Moskvy zatím neplatná. Ruský prezident Dmitrij Medveděv to oznámil poté, co Moskva obdžela originál smlouvy podepsaný všemi třemi stranami. Důvodem jsou rukou vepsané poznámky, které údajně připojila ukrajinská strana. Dokument dojednala s Moskvou a Kyjevem o víkendu delegace EU vedená premiérem Mirkem Topolánkem.

Tvrzení Ruska ale popírá česká strana - podle velvyslance České republiky pro energetickou bezpečnost, Václava Bartušky dohoda nadále platí. "České předsednictví i Evropská unie, Evropská komise považují smlouvu, která byly uzavřena v sobotu a v neděli v ranních hodinách, za platnou. Ruské prohlášení, že smlouva je neplatná, chápeme jako snahu některých lidí, kteří by transparentností dodávek ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy přišli k ekonomické ztrátě, zabránit této ztrátě," řekl Bartuška.

Rusko se však podle prezidenta Dmitrije Medveděva zatím dokumentem nehodlá řídit - prezident to prohlásil v rozhovoru s ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem, který přenášela ruská televize. Podle Dmitrije Medveděva považuje Moskva text za neplatný. Ukrajina ho opatřila rukou vepsanou poznámkou, která odkazovala k přiložené deklaraci. Několik bodů v této deklaraci je podle Moskvy v přímém rozporu s ruskou pozicí. Dokud se rozpory nevyjasní, ruská vláda se podle prezidenta smlouvou nebude řídit.

České předsednictví: Jednostranné dodatky nejsou součástí smlouvy

Ruský premiér Vladimir Putin navrhl podle agentury Reuters kvůli rozporům ve smlouvě na pondělí setkání předsedovi Evropské komise Jose Manuelu Barrosovi. Zároveň uvedl, že poznámky doplněné ukrajinskou stranou jsou pro Rusko nepřijatelné. Rusko smlouvou o kontrole tranzitu plynu podmiňovalo obnovení dodávek suroviny pro Evropu přes ukrajinské území.

Eurokomisař pro energetiku Andris Piebalgs totiž jasně řekl, že jednostranné vyjádření Ukrajiny není součástí dohody. To potvrdil i Mirek Topolánek, který podle agentury Reuters řekl Vladimiru Putinovi, že ukrajinské dodatky nejsou závazné. A také český velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška říká, že Rusko i Ukrajina potvrdily svůj zájem na rychlém obnovení dodávek.

Protokol podepsaný zástupci Unie i ruskou a ukrajinskou stranou předala ambasádám obou zemí v Bruselu zástupkyně naší velvyslankyně při Evropské unii Jana Reinišová. Kontroloři vyslaní Evropskou komisí a plynárenskými společnostmi z členských zemí Unie se už rozmisťují na uzlových bodech plynovodu.

V neděli pozdě večer pak Evropská komise informovala, že Ukrajina podepíše dohodu znovu, a to bez dodatku.

Zápletce předcházel podpis dokumentu

Před tím Evropská unie, Rusko a Ukrajina podepsaly dohodu o vzniku monitorovací komise, která bude dohlížet na přepravu suroviny přes ukrajinské území. Právě tím Moskva podmiňovala opětovné uvolnění plynu pro evropské zákazníky. Ruský prezident Dmitrij Medveděv v neděli znovu zopakoval, že Moskva otevře kohouty s plynem až poté, co pozorovatelé začnou pracovat přímo v terénu.

Rusko podle prezidenta Dmitrije Medveděva začne posílat plyn do Evropy ve chvíli, kdy pozorovatelé monitorovací mise začnou kontrolovat dodávky přímo na ukrajinských hranicích a také v podzemních zásobnících rozmístěných podél potrubí. Ruská vláda podle něj také stále čeká na dokumenty, které dnes ráno podepsali ukrajinští představitelé s českým premiérem Mirkem Topolánkem.

To, že protokol o vytvoření monitorovací komise do úřadu ještě nedorazil, prezidentovi potvrdil během odpolední schůzky vicepremiér Igor Sečin. Představitelé ruské energetické firmy Gazprom tím odůvodňují další zdržení obnovení dodávek plynu do Evropy. Ta podle expertů surovinu zřejmě nedostane dříve než v úterý. Po znovuotevření kohoutů totiž potrvá nejméně 36 hodin, než se plyn na západní hranici ukrajiny dostane.

Přečtěte si, jak se dosud vyvíjela plynová krize:
Česká mise kvůli dodávkám plynu skončila úspěšně - Rusko slíbilo otevřít kohoutky
Evropská unie se dohodla s Ruskem na kontrolách dodávek plynu
O ruském plynu do Evropy přijel do Moskvy jednat premiér Topolánek
Ruský plyn do Evropy stále neteče, Česko je ale zásobené
Premiéři Topolánek a Putin se shodli na podmínkách monitorování toku plynu
EK se zatím nedohodla s Ruskem na obnovení dodávek plynu přes Ukrajinu
Evropa je dál bez ruského plynu, jednání v Moskvě skončilo bez výsledků
Do Evropy se přes Ukrajinu nedostává plyn z Ruska
Evropa je dál bez ruského plynu, jednání v Moskvě skončilo bez výsledků
Zásobování ruským plynem dramaticky pokleslo, Slovensko vyhlásilo stav nouze
Dodávky zemního plynu z Ruska k nám klesly na čtvrtinu
EU podpořila český postoj ke sporu o plyn
Rusko-ukrajinský spor o plyn se projevil na dodávkách do Česka
Některé evropské země hlásí pokles dodávek ruského plynu
Zastavení dodávek ruského plynu na Ukrajinu znepokojuje Evropskou unii
Ruský Gazprom přerušil dodávky plynu Ukrajině

Milan Kopp, Pavel Novák, Lenka Kabrhelová, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme