Jiří Čunek se rozhodl odejít z vlády, premiér to vítá

Předseda KDU-ČSL, vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek se rozhodl opustit vládu. Oznámil to po jednání celostátního výboru strany v Lipnici nad Sázavou. Premiér Mirek Topolánek (ODS) jeho krok přivítal. Prohlásil, že nyní je možné dokončit změny ve složení vlády tak, jak je plánoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Čunek přichází na zasedání vlády

Jiří Čunek přichází na zasedání vlády | Zdroj: ČTK

Jiří Čunek chce odchodem z kabinetu řešit spory uvnitř strany. Rozhádané vedení by podle něj KDU-ČSL trvale škodilo. "To je spíš ten důvod, proč jsem odešel. A jestli tohle přestane, tak si myslím, že mám i důvod být spokojen," řekl Čunek, který přiznal, že z tohoto kroku není nadšen. V čele strany dál zůstává.

Své rozhodnutí spolu s nominací náhradníků dnes Čunek přednesl celostátnímu výboru strany a ten takové řešení jednomyslně přijal. Na post vicepremiéra vlády lidovci nominují ministryni obrany Vlastu Parkanovou, do křesla ministra pro místní rozvoj šéfa vládních legislativců Cyrila Svobodu a na jeho místo pak velvyslance ve Štrasburku a právníka Pavla Svobodu.

Premiér Mirek Topolánek v minulých dnech Čunkův odchod žádal, když hovořil o obměně svého kabinetu. Čunek ale vládu opustit nechtěl a naopak prosazoval odchod ministra financí Miroslava Kalouska, s nímž má spory. Kalousek dnešní vývoj situace okomentoval velmi stručně. "Usnesení bylo jednomyslné. Z toho je zřejmé, že to všichni pokládají za dobré řešení."

Přehrát

00:00 / 00:00

Radiožurnál se na podrobnosti ptal místopředsedy KDU-ČSL Davida Macka

Jako velmi pozitivní zprávu označil Čunkovo dnešní rozhodnutí předseda zelených Martin Bursík. Stejně to hodnotí i místopředseda ODS a ministr vnitra Ivan Langer. "Myslím si, že ten tlak, který vyvinul předseda vlády Mirek Topolánek, se ukázal jako efektivní. Věřím, že změna na tomto postu prospěje nejen vládě, ale i celé České republice," komentoval Čunkovu ohlášenou demisi Langer.

Podle předsedy opoziční ČSSD Jiřího Paroubka se Čunkova rezignace dala čekat. "Pan Čunek byl opravdu jedním z nejslabších ministrů této vlády, no a teď by měli skončit takoví ministři, jako je pan Julínek, pan Langer - další velmi špatní ministři, které také velmi špatně vnímá veřejné mínění," prohlásil Paroubek.

Marika Táborská, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme