Slovensko spustí jaderný reaktor v Jaslovských Bohunicích

Slovensko hodlá nastartovat druhý blok jaderné elektrárny V1 v Jaslovských Bohunicích. Oznámil to ministr hospodářství Lubomír Jahnátek po jednání v Bruselu. Podle něj Slovensko v současné energetické krizi jinou možnost nemá. Jáhnátek si zároveň uvědomuje, že Slovensko vážně poruší přístupovou smlouvu s Evropskou unií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

JE Jaslovské Bohunice

JE Jaslovské Bohunice | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

K tomuto rozhodnutí Lubomíra Jahnátka pověřila vláda. Poslední slovo má však Úřad pro jaderný dozor, který vydává povolení. Obnovení dodávek ruského plynu podle Jahnátka nic neřeší. "Dneska se elektřina stává urgentnějším problémem než zásobování plynem," uvedl slovenský ministr. Reaktor v Jaslovských Bohunicích pojede pouze na poloviční výkon.

Situaci na Slovensku nad ránem zkomplikoval požár, který vypukl v tepelné elektrárně Nováky. Nezasáhl turbíny ani elektrárnu, ale dopravník uhlí, proto musel dispečink dva bloky odstavit. Mluvčí elektrárny Juraj Kopřiva ráno uvedl, že elektřinu jeho společnost okamžitě dodá z rezervních zdrojů.

Opětovné spuštění reaktoru považuje vláda zásadně za technické nikoliv politické rozhodnutí, řekl dopoledne Českému rozhlasu premiér Robert Fico: "My to neděláme z plezíru proto, že chceme někomu ukázat, že máme sílu něco nerespektovat. Děláme to proto, že nás k tomu nutí současná krizová situace. Myslím si, že každý stát by udělal to samé v případě, že by byla země v takovém stavu, v jakém se my momentálně nacházíme."

Po spuštění jaderného reaktoru bude Slovensko první zemí, která porušila přístupovou smlouvu k EU. Proto mluvčí Evropské komise Ferran Tarradellas Bratislavu důrazně varuje: "Jestli se to opravdu nakonec stane, bude to jasné porušení přístupové smlouvy mezi Slovenskem a Evropskou unií. Komise na to bude v každém případě reagovat."

Slovensko dostalo na odstavení reaktoru stamilionové dotace a o tyto peníze může přijít. Někteří místní experti spuštění bloku zpochybňují, protože na Slovensku neplatí žádný regulační stupeň a dodávky elektřiny jsou plynulé.

Slováci se k odstavení elektrárny zavázali v přístupové smlouvě s Unií. Provoz by mohli obnovit jen tehdy, pokud by s tím souhlasily všechny ostatní státy. Rakousko je ale striktně proti. Tamní Zelení Jaslovské Bohunice označili za jednu z nejvíce nebezpečných elektráren v Evropě.

Přečtěte si také:
Slovensko stabilizovalo rozvod plynu
O ruském plynu do Evropy přijel do Moskvy jednat premiér Topolánek
Slovenská vláda kvůli plynové krizi vyzývá podniky, aby zastavily výrobu
Zásobování ruským plynem dramaticky pokleslo, Slovensko vyhlásilo stav nouze

Ľubomír Smatana, Katarína Brezovská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme