Druhý balíček na podporu ekonomiky dnes řeší špičky německé vládní koalice

Daňové úlevy, investice do infrastruktury a v krajním případě i vstup německého státu do některých ohrožených firem. Tak by měl v hrubých rysech vypadat druhý balíček na podporu posílení hospodářského růstu, o kterém budou dnes jednat špičky německé vládní koalice. Hlavní střet se očekává v daňových otázkách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova Spolkového kancléřství

Budova Spolkového kancléřství | Foto: Jiří Hošek

Stranám křesťanské unie se nelíbí plány SPD zvýšit daně osobám s nadstandardními příjmy. Některým sociálním demokratům se zase zajídá nápad CDU posunout základní nezdanitelnou položku až na 8000 eur. Shoda panuje ohledně návrhu směřovat většinu přímých investic do sanace školních zařízení a budování nových komunikací.

Celkem by měl tzv. druhý balíček na podporu ekonomiky přijít stát na 50 miliard eur. Většina expertů se tak domnívá, že po jeho přijetí Německo už v letošním roce poruší jedno ze základních Maastrichtských kritérií, a sice nárůst státního dluhu o maximálně 3 procenta HDP. Tuto možnost nevyloučila ani kancléřka Angela Merkelová.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme