Ve vládě končí Čunek, Stehlíková, Řebíček a Julínek

Dlouho slibovaná obměna vládního kabinetu má od včerejška konkrétní podobu. Ještě v neděli prohlašoval premiér Mirek Topolánek (ODS), že tento krok pro něj není prioritou, ale téměř do čtyřiadvaceti hodin nás přesvědčil o opaku, když oznámil jména ministrů, kteří odejdou z vlády. Své úřady opustí zástupci všech tří koaličních stran. Kromě lidoveckého vicepremiéra Jiřího Čunka a ministryně pro menšiny a lidská práva Džamily Stehlíkové za zelené opustí kabinet i ministři dopravy Aleš Řebíček a zdravotnictví Tomáš Julínek (oba ODS). Jména jejich nástupců ale premiér ještě neoznámil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mirek Topolánek přichází na tiskovou konferenci

Mirek Topolánek přichází na tiskovou konferenci | Zdroj: ČTK

"Dohodl jsem se na odchodu se čtyřmi ministry, kteří opustí tuto vládu. A to k termínu 23. ledna, kdy nastoupí ministři noví. K tomu datu opouští vládu Jiří Čunek, Džamila Stehlíková, Aleš Řebíček a Tomáš Julínek. Jména jejich nástupců sdělím samozřejmě ve správný čas," uvedl premiér Mirek Topolánek.

Všem odcházejícím kolegům premiér poděkoval. Zdůraznil, že jejich výměna nemusí nutně znamenat špatné hodnocení práce ministra. Rekonstrukce vlády je podle Topolánka především politickým rozhodnutím:

"Změny na ministerských postech mají za cíl vnést do práce kabinetu novou dynamiku, zefektivnit práci, zlepšit komunikaci s občany, reflektovat situaci v loňském roce. Z tohoto zadání vyplývá, a je to tak i fakticky, že ty výměny neznamenají špatné odborné ohodnocení toho kterého ministra. Každá rekonstrukce vlády je především politickým rozhodnutím, které vyplývá z obecné potřeby, aby vláda jako celek byla úspěšným týmem."

Nové tváře by měly v kabinetu začít pracovat třiadvacátého ledna. KDU-ČSL dnes nominovala na vicepremiérský post po Jiřím Čunkovi, který se rozhodl rezignovat, ministryni obrany Vlastu Parkanovou a do čela ministerstva pro místní rozvoj nynějšího ministra bez portfeje Cyrila Svobodu. Toho by ve funkci šéfa legislativní rady vlády pak nahradil velvyslanec ve Štrasburku a právník Pavel Svoboda.

Strana zelených na místo Džamily Stehlíkové navrhla hudebníka Michaela Kocába. Podle Stehlíkové je tato výměna pro Stranu zelených nejpřijatelnější: "Jsem na svůj odchod připravená. Ostatně jsme jako zelení již avizovali, že tato varianta, kdy výměna proběhne na mé pozici, je pro nás nejpřijatelnější. A věřím, že zvedneme kredit vlády a přídavnou hodnotou bude i Michael Kocáb jako můj nástupce."

Odchod z postu ministra dopravy očekával i Aleš Řebíček: "Já nejsem v širším vedení strany, nejsem zasloužilý člen strany. To, že už jsem byl dva a půl roku ministr, je svým způsobem nečekané."

Občanská demokratická strana o nástupcích Aleše Řebíčka a Tomáše Julínka ještě nerozhodla. Média ale spekulují, že by na ministerstvo dopravy mohl přijít bývalý středočeský hejtman Petr Bendl, a že resort zdravotnictví by mohla vést senátorka Daniela Filipiová.

Podle šéfa opoziční ČSSD Jiřího Paroubka ale nejde o zásadní personální změny. Označil je spíš za kosmetické: "Jsou spíš menší než by tato vláda zasluhovala. Myslím si, že ti ministři, které veřejné mínění zavrhuje, jako je ministr Bursík, ministr Langer a celá řada dalších, by potřebovali vyměnit. Protože s těmito spíše menšími změnami není ta vláda schopná změnit rytmus své práce."

Marika Táborská, Katarína Brezovská, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme