Krakovští restauratéři teskní za rozdováděnými britskými turisty

Polský Krakov se zbavil nájezdů britských teenagerů, kteří v opilosti demolovali zařízení restaurací a barů. Jejich majitelé ale odliv této klientely pocítili v mnohem nižších tržbách. O krakovském dilematu vám více prozradí náš zpravodaj v Polsku Martin Dorazín.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Restaurace v Krakově

Restaurace v Krakově | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Krakovské radnici se po velkém úsilí podařilo změnit profil zahraničního turisty. Bývalá polská metropole se podobně jako svého času Praha, Bratislava nebo pobaltská hlavní města stala oblíbeným cílem britské mládeže, která tady levně oslavovala maturity, plnoletost nebo cokoli jiného.

Konzervativnější návštěvníci Krakova si stěžovali, že britští teenageři znečišťují veřejná prostranství a běhají nazí po ulicích, což bývala velmi populární půlnoční zábava. K rozšíření tohoto typu turistiky významně přispěly levné letecké společnosti, které za pár liber dopravily milovníky polského piva přímo na místo.

Nepříliš drahou východoevropskou exotiku vyhledávaly i starší ročníky z řad britského proletariátu, které tady pořádaly své pánské jízdy. Na mnoha krakovských barech proto visela cedulka s nápisem: Opilé Angličany neobsluhujeme.

Tato klientela se sice přesunula jinam, ale taxikáři nebo majitelé barů, hotelů a restaurací naříkat nepřestali. Britská mládež nadělala hodně rámusu a občas nějaký ten podnik zdemolovala, ale v pokladnách po ní zůstávala spousta peněz. Mladí na výdaje příliš nehleděli a stávali se snadnou kořistí nepoctivých číšníků nebo taxikářů.

Nový turista, který místo pubů dává přednost prohlídce hradu Wawel, není z finančního hlediska tak zajímavý. Krakov bude muset nabídnout cizincům něco jiného.

Hrad Wawel v polském Krakově | Foto: Martin Dorazín

Pivní turisté jsou jako stěhovaví ptáci. Z dobře informovaných zdrojů jsem slyšel, že noční Ulánbátar je svou atmosférou nepřekonatelný.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme