Válka v Gaze zasahuje i do izraelské politiky

Ústřední volební komise v Izraeli vyloučila z nadcházejících voleb strany zastupující izraelské Araby. Oficiálním zdůvodněním je, že nejsou loajální židovskému státu a že prý podporují nepřátele Izraele. Arabští politici se hájí, že jen poukazují na zabíjení, kterého se armáda dopouští na Palestincích v Gaze. Tvrdí, že diskvalifikace přiměje Araby k bojkotu únorových voleb, a že ještě více prohloubí propast ve společnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelský parlament

Izraelský parlament | Foto: Jiří Hošek

V Gaze zahynulo už více než 900 Palestinců a mezinárodní diplomaté se stále marně pokoušejí dotlačit obě strany k příměří. Mezitím konflikt zasahuje stále více do izraelské politiky. Rostou preference Straně práce, kterou vede ministr obrany Ehud Barak.

Zároveň emoce kolem války asi vytlačí z parlamentních lavic arabské strany. Někteří jejich zástupci označují izraelské počínání v Gaze za genocidu, jiní dlouhodobě odmítají uznat Izrael za židovský stát, protože v něm žijí i jiné národy.

To vše židovskou většinu ve volební komisi vedlo k diskvalifikaci obou čistě arabských stran. Extremistický vůdce židovské strany Izrael náš domov dokonce arabskou stranu Balad označil za teroristy.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme