Lyžařská sezóna v Česku má první oběť

Ve skiareálu na Černé hoře v Krkonoších dnes zemřel zahraniční lyžař. Podle dosavadního šetření mladý muž z Polska vyjel ze sjezdovky a narazil do stromu. Bylo to v části sjezdovky, která má obtížnost označenou černou barvou. Lyžař utrpěl těžká poranění hlavy a hrudníku, kterým na místě podlehl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lyžování pod kabinovou lanovou dráhou z Janských Lázní na Černou horu

Lyžování pod kabinovou lanovou dráhou z Janských Lázní na Černou horu | Zdroj: ČTK

Podrobnosti k tragické události dodal mluvčí trutnovské police Jiří Prouza: "Lyžař, sjíždějící svah Černé hory v Janských Lázních s největší pravděpodobností přecenil své lyžařské schopnosti. Vyjel ze sjezdovky, kde tam narazil do stromu. Na místě zasahoval vrtulník záchranné služby, přes veškerou snahu záchranářů zahraniční turista ve věku 28 let svým zraněním na místě podlehl. Z dosud provedeného šetření tragické události vyplývá, že muž neměl na hlavě ochrannou sjezdařskou přilbu."

Šéf skiareálu na Černé hoře v Krkonoších Petr Hynek po nehodě zdůraznil, že na inkriminované sjezdovce, která pod místem dnešní tragické nehody pokračuje mírnějším ,červeným' úsekem, jsou všechny potřebné bezpečnostní prvky. Zejména se jedná o ochranné matrace kolem sloupů lanovky na Černou horu.

Člen Horské služby ze Špindlerova Mlýna Jan Král poukázal ještě na jeden aspekt. Na českých sjezdovkách je letos povětšinou technický (tedy umělý) sníh, který je rychlejší než přírodní. A kvůli současným silným mrazům a menšímu podílu přírodního sněhu se vytvářejí ledové plotny.

Přečtěte si 10 pravidel pro chování na sjezdových tratích!

Jiří Fremuth, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme