Nedostatkem plynu nejvíc trpí východ Evropy

Poté, co Rusko kvůli sporu o ceny s Ukrajinou zavřelo kohouty, se v Evropě bez plynu ocitly statisíce lidí. Zastavení dodávek zřejmě nejhůř postihlo obyvatele na Balkáně, kde jsou některé země stoprocentně závislé na ruské surovině. Západobalkánské země a zejména Bulharsko by měly být mezi prvními příjemci plynu z Ruska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tlak plynu na ukrajinské kontrolní stanici

Tlak plynu na ukrajinské kontrolní stanici | Zdroj: ČTK

Reakce na opětovné otevření plynovodu jsou ale velmi opatrné. Bulharsko zatím plní své potřeby na 45 procent. Situace vyústila v úmysl žádat o kompenzaci ruský a ukrajinský plynárenský podnik. Potvrdil to bulharský premiéra Sergej Stanišev. Oznámil také, že se obnoví jednání o už dohodnutém jižním toku plynovodu z Ruska.

V nouzovém režimu je už šestým dnem Slovensko. Tamní vláda hledá energetické rezervy, aby nemusela nastartovat reaktor jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích. Premiér Robert Fico řekl, že kabinet k tomuto kroku přistoupí v krizové situaci. Mezitím zástupci energetiky oznámili, že distribuce elektřiny je stabilní, ale žádají o mimořádné dodávky ze zahraničí. Z Česka žádá Slovensko havarijní rezervu v objemu 150 megawatt, z Polska a Maďarska dvojnásobek.

Zároveň energetici uvádí do provozu vodní elektrárnu Černý Váh. Podle jejich informací je momentálně kapacita elektřiny zabezpečená. Všechny kroky vlády vedou k tomu, aby rozhodnutí o spuštění jaderného reaktoru oddálila a nechává si otevřené obě varianty. Premiér Robert Fico ztrácí nervy a na mimořádném brífinku odmítl na tuto otázku přímo odpovědět. Zásoby plynu za současné spotřeby odhadují slůovenští experti na 12 dnů.

Srbsko může vydržet bez drastických omezení energie jen tři dny. Poté je potřeba přejít v teplárnách na naftu. Spotřeba elektrické energie se už vyšplhala na rekordní úroveň, Srbové používají elektrické ohřívače, které se staly na trhu nejprodávanějším zbožím. V radě měst, jako je Niš na jihu země, ale síť nápor nevydržela a některé čtvrti jsou až 15 hodin bez elektřiny a tedy i bez tepla.. V Bělehradu se výrazně zhoršila kvalita ovzduší, protože mnozí obyvatelé používají k výrobě tepla naftu, petrolej nebo dřevo.

Polská vláda ve dnech plynové krize zveřejnila energetickou strategii na příští desetiletí. Maximálně urychlí stavbu gazoportu ve Svinoústí, kam by měly tankery dovážet kapalný plyn z Kataru. Premiér Donald Tusk informoval také o plánech na vybudování obrovských zásobníků plynu a ropy, které umožní bez úhony přežít výkyvy dodávek z Východu. V Polsku by ještě měly vzniknout strategické zásobníky pro potřeby Severoatlantické aliance.

Hlavní novinkou je ale důraz na jadernou energetiku. Po černobylské jaderné havárii ztratila polská veřejnost důvěru a žádná z vlád se zatím neodvážila jaderné elektrárny prosazovat. Teď se ale nálada změnila. Premiér Tusk vyhlásil: "Předpokládáme, že do roku 2020 budeme vyrábět proud v jedné nebo dvou jaderných elektrárnách."

Přečtěte si, jak se dosud vyvíjela plynová krize:
Dodávky plynu přes Ukrajinu do evropských zemí váznou
Rusko obnovuje dodávky plynu přes Ukrajinu
EK: Plyn může do Evropy proudit do 24 hodin od spuštění ruskou stranou
Ukrajina podepíše dohodu o monitoringu plynu znovu - bez dodatku
Česká mise kvůli dodávkám plynu skončila úspěšně - Rusko slíbilo otevřít kohoutky
Evropská unie se dohodla s Ruskem na kontrolách dodávek plynu
O ruském plynu do Evropy přijel do Moskvy jednat premiér Topolánek
Ruský plyn do Evropy stále neteče, Česko je ale zásobené
Premiéři Topolánek a Putin se shodli na podmínkách monitorování toku plynu
EK se zatím nedohodla s Ruskem na obnovení dodávek plynu přes Ukrajinu
Evropa je dál bez ruského plynu, jednání v Moskvě skončilo bez výsledků
Do Evropy se přes Ukrajinu nedostává plyn z Ruska
Evropa je dál bez ruského plynu, jednání v Moskvě skončilo bez výsledků
Zásobování ruským plynem dramaticky pokleslo, Slovensko vyhlásilo stav nouze
Dodávky zemního plynu z Ruska k nám klesly na čtvrtinu
EU podpořila český postoj ke sporu o plyn
Rusko-ukrajinský spor o plyn se projevil na dodávkách do Česka
Některé evropské země hlásí pokles dodávek ruského plynu
Zastavení dodávek ruského plynu na Ukrajinu znepokojuje Evropskou unii
Ruský Gazprom přerušil dodávky plynu Ukrajině

O aktuálním vývoji kolem dodávek ruského plynu do Evropy jsme vysílali v Radiofóru. Záznam pořadu najdete v Rádiu na přání!

Martin Dorazín, Jaromír Janev, Ľubomír Smatana, Ondřej Houska, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme