Večer zemřel v Praze světoznámý architekt Jan Kaplický

Ve věku 71 let zemřel včera v Praze architekt Jan Kaplický, autor kontroverzního návrhu Národní knihovny pro českou metropoli. Kaplický zkolaboval na ulici nedaleko Vítězného náměstí v Praze. Kolemjdoucí přivolal kolem půl deváté večer záchrannou službu, lékařům se ho ale nepodařilo oživit. Podle zdroje Radiožurnálu totožnost muže potvrdili příbuzní. Policie pouze uvedla, že na ulici v Praze 6 večer zemřel bez cizího zavinění muž stejného věku. Kaplický zemřel v den, kdy mu jeho žena Eliška porodila dceru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Kaplický

Jan Kaplický | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Jen pár hodin po porodu dcery, zemřel v Praze Jan Kaplický. S manželkou Eliškou, se kterou žili v Británii, trávili poslední týdny jejího těhotenství v architektově rodném městě. V dubnu by oslavil 72 narozeniny. Za své projekty získal ta nejvýznamnější ocenění. V České republice ho lidé ale znají spíš v souvislosti s nerealizovaným návrhem Národní knihovny.

Architekt žil od emigrace v roce 1968 v Británii. Tam také stojí jeho nejvýznamnější realizace. Návrh budovy Národní knihovny měl být první velkou stavbou Kaplického ve staré vlasti. Přestože stavba zvítězila v mezinárodní soutěži, na pražské Letné vzhledem k nevůli politiků téměř určitě nevyroste. Kaplického ale spory kolem stavby zvané Chobotnice dostaly do širšího povědomí tuzemské veřejnosti.

Projekty Jana Kaplického jsou nepřehlédnutelné a kontroverzní. Inspirací mu byly organické tvary v přírodě - pavoučí sítě, motýlí křídla nebo rybí šupiny. Vžilo se pro ně anglické slovo blob (kapka/ hrudka). Národní knihovna měla být otevřena v roce 2011. Pro Kaplického byla silnou motivací a výzvou. Zúčastnil se totiž sice několika českých soutěží, ale nebyl nikdy úspěšný. A dost těžce to nesl. Říkal, že by si v Praze rád navrhl alespoň lavičku nebo popelnici.

Návrh knihovny rozdělil národ na dvě poloviny. Té první se projekt hnusil, druhé přišel geniální.Česká komora architektů nakonec zpochybnila průběh soutěže, návrh pohaněl prezident Václav Klaus a následně se od ní odvrátili i pražští politici v čele s primátorem Pavlem Bémem.

V srpnu Jan Kaplický představil v Českých Budějovicích studii a model nového Koncertního a kongresového centra Antonína Dvořáka. Na místě bývalých kasáren ve Čtyřech Dvorech ho chce postavit Jihočeská společnost přátel hudby, která v Budějovicích pořádá už 19 let Hudební slavnosti Emy Destinnové. Moderní koncertní síň s dostatečnou kapacitou a vyhovující akustikou v jihočeské metropoli chybí.

Poslechněte si rozhovor s Janem Kaplickým ze srpna loňského roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Janem Kaplickým v Ranním interview Radiožurnálu (moderátor Jan Pokorný)

Milan Kopp, Renáta Prátová, Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme