Praha představí českou výzdobu Rady EU

Měla to být velká sláva; Češi dnes chtěli v budově Rady Evropské unie slavnostně představit projekt, který neměl mít obdoby. Alegorické zobrazení členských států vytvořil podle oficiální verze sochař David Černý spolu se 26 umělci z ostatních unijních zemí. Brzy se ale ukázalo, že pravda je úplně jiná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká předsednická výzdoba v budově Rady EU v Bruselu

Česká předsednická výzdoba v budově Rady EU v Bruselu | Zdroj: ČTK

Černý projekt ve skutečnosti vytvořil sám za pomoci dvou českých kolegů. Jeho dílo navíc nikdo z vlády předem v úplnosti neviděl. Projekt spatřili v pondělí ráno zaměstnanci Evropské rady. Pro řadu z nich byl šokem.

Bulharská vláda už oficiálně protestovala - Bulharsko je totiž zobrazeno jako země tureckých záchodů. Projekt má dnes představit vicepremiér Alexandr Vondra spolu s Davidem Černým. Ten svou osobní účast v Bruselu podle Vondry přislíbil. Vicepremiér Vondra dílo hájí s tím, že jde o vyjádření umělce a nereprezentuje názor celého Česka. "Dílo není pohledem České republiky, české vlády nebo českého předsednictví ani na Evropskou unii ani na jednotlivé členské státy. V žádném případě jsme se nechtěli nikoho dotknout."

Dílo budí nadšení i odsudek

Kontroverzní dílo nevytvořilo společně 27 umělců ze všech zemí Unie, ale pouze český výtvarník David Černý a několik jeho spolupracovníků. Umělec se už premiérovi Mirkovi Topolánkovi a některým dalším členům české vlády omluvil za to, že projekt pro sídlo Rady EU není tím, co sliboval. "Groteskní nadsázka a mystifikace patří ke znakům české kultury a vytváření falešných identit je jednou ze strategií současného umění," dodal.

Kontroverzní výstava má znázorňovat stereotypy, které ve vztahu k jednotlivým členským zemím existují. Dílo nazvané 'Entropa' znázorňuje mapu Unie; každá země je na ní zobrazena způsobem, který rozhodně není obvyklý.

Nizozemsko jako stát zatopený mořem, ze kterého vyčuhují pouze špičky mešit. Rakousko, které odmítá jadernou energii, je zase vykresleno jako země plná komínů atomové elektrárny. Slovensko je zabalené v uheráku v barvě maďarské trikolóry. Kostičky stavebnice Lego, které dávají dohromady portrét proroka Mohameda - to je Dánsko. Bulharsko symbolizuje turecká toaleta a Polsko katolický kněz třímající duhovou vlajku organizací homosexuálů.

Přišlo se na to, že řada údajných autorů prostě neexistuje nebo Černého podle svých slov vůbec neznají. Například autorem plastiky Německa má být jistý Helmuth Bahr. Umělec takového jména ale v Německu vůbec nežije. Jiné osoby jsou zase velmi kontroverzní: Na webové stránce údajného Dicka Jansena, který prý stojí za karikaturou Nizozemska, jste si zase ještě včera mohli zahrát hru, ve které šlo o zastřelení co největšího počtu Arabů v evropských ulicích.

Polský europoslanec Marcin Libicki označil dílo za populismus nejhrubšího zrna. Podle jeho názoru je to urážka náboženského cítění a primitivní poukaz na existující stereotypy. Polsko by podle něj lépe představovala například postava bojujícího husara. Dá se očekávat, že další protesty proti české výstavě budou následovat.

Bulharské stálé zastoupení při Evropské unii už ostře kritizovalo výzdobu českého předsednictví v Radě EU. Bulharská mluvčí Betina Jotevová řekla, že vyobrazení s tureckým záchodem na mapě Bulharska je velmi urážlivé.

Přečtěte si také:
Výzdoba českého předsednictví v Bruselu je dílem jedince
Bulharsko protestuje proti výzdobě českého předsednictví v Bruselu
Polákům se nelíbí česká výzdoba budovy Rady Evropské unie
Česká výzdoba budovy Rady Evropské unie budí pozornost

O českém uměleckém projektu pro sídlo Rady Evropské unie v Bruselu jsme vysílali v Radiofóru. Záznam pořadu najdete v Rádiu na přání!

Milan Kopp, Pavel Novák, Igor Maňour, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme