Václav Havel už se cítí lépe, jeho stav je ale i nadále vážný

Bývalému prezidentovi Václavu Havlovi, který leží od pondělka v pražské motolské nemocnici kvůli plicním komplikacím, se daří o něco lépe, ovšem jeho stav zůstává i nadále vážný. Lékaři mu nasadili intenzivní léčbu antibiotiky, aby zabránili rozšíření zánětu do plic. Zároveň probíhá rehabilitace, která pacientovi usnadňuje dýchání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Havel

Václav Havel | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

V pondělí museli lékaři Václavu Havlovi odstranit zánětlivé ložisko v krku. Dnes už se mu daří o něco lépe, stále u něj ale přetrvává únava. Martina Pelichovská, primářka oddělení ARO, kde exprezident leží, potvrdila, že měl problémy i s příjmem potravy. V současnosti už se mu ale chuť k jídlu vrací, což je podle lékařů pozitivní.

"Stav pana prezidenta je poměrně dobrý, mírně se zlepšil. Spal dobře a cítí se dobře. Od včerejška je tedy určité pozitivní zlepšení, nicméně zůstává stále v péči lékařů intenzivního oddělení," řek Radiožurnálu šéf lékařského konsilia Martin Holcát.

Podle něj je ale zatím předčasné odpovědět na otázku, jak je účinná léčba antibiotiky: "Antibiotika má velmi specifická, účinná. A myslíme si, že zabírají. Ale jednoznačně to můžeme říct až tak po třech až pěti dnech."

Podle Holcáta pokračuje intenzivní terapie, především rehabilitace: "Ten léčebný postup se nebude měnit. Bude dále rehabilitovat především s panem doktorem Kotlářem několikrát denně dechová cvičení, která mu určitě pomáhají. A bude také pokračovat další klasická léčba intenzivního oddělení."

O exprezidenta Havla se starají nejlepší lékaři v zemi. Ve čtrnáctičlenném týmu je například primářka oddělení ARO Martina Pelichovská, přednosta kliniky ORL Jan Betka, fyzioterapeut Pavel Kolář nebo mikrobiolog Otakar Nyč.

Václava Havla také těší zájem lidí, kteří mu posílají dopisy. Manželka Dagmar mu také do nemocnice přinesla dárek od Dalajlámy - hedvábnou bílou šálu.

Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme