Hamas slibuje Izraeli tvrdou odplatu za zabití svého ministra vnitra

Palestinské hnutí Hamas slibuje Izraeli pomstu za smrt jednoho ze svých klíčových vůdců Saída Sijáma. Ten včera zahynul spolu se svým bratrem při leteckém bombardování Gazy. Sijám je zatím nejvýše postaveným činitelem Hamasu, kterého Izrael během války zabil. V izraelském tisku se spekuluje, že atentát může být symbolickou tečkou, která má zdůraznit vítězství Izraele v zatím třítýdenních útocích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dým nad Gaza City

dým nad Gaza City | Zdroj: ČTK

Padesátiletý Sijám byl na první pohled tichý a mírný muž. Patřil ale k prvním lidem, kteří začali odpalovat rakety na tehdejší židovské osady a okupační vojáky v Gaze. Před třemi lety dostal v parlamentních volbách vůbec největší počet preferenčních hlasů. A stal se také ministrem vnitra

Po krvavých střetech mezi Hamasem a Fatahem před dvěma lety velká část obyvatel Gazy oceňovala, že obnovil pořádek. Zároveň sílila obvinění, že nechává mučit politické odpůrce Hamasu.

Siámovi rodiče se stali uprchlíky při zakládání Izraele. Nevylučoval mír se židovským státem, jedním dechem ale dodával, že Izrael ještě ani neuznal křivdy, kterých se na Arabech dopustil, a že boj tedy musí pokračovat.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme