Ruský plyn poteče přes Česko opačným směrem

Poprvé v historii bude ruský zemní plyn proudit přes naší republiku směrem na Slovensko. Na nouzových dodávkách plynu přes česko-slovenskou hranici se v Praze domluvili premiéři obou zemí Mirek Topolánek a Robert Fico. Plyn přiteče z Ruska severním plynovodem Jamal přes Bělorusko, Polsko a Německo do Česka. RWE Transgas ho pak přepraví na Slovensko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinská přečerpávací stanice Bojarka

Ukrajinská přečerpávací stanice Bojarka | Zdroj: ČTK

"Jsme připraveni transportovat technicky mezi 5 a 20 miliony kubíků denně", potvrzuje předseda představenstva RWE Transgas Martin Hermann. Dodávky je podle něj možné zajistit do čtyř hodin po uzavření příslušných smluv. Mimořádná dodávka vykryje polovinu slovenské denní spotřeby a továrny mohou začít vyrábět.

"Máme ještě určité zálohy, které však nevydrží příliš dlouho a potom by Slovensko muselo přistoupit k dalším regulačním opatřením, což by neprospělo ani ekonomice, ani normálnímu životu na Slovensku," upozorňuje na kritickou situaci v zásobování plynem slovenský premiér Robert Fico.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovenský premiér Robert Fico ohlašuje obnovení dodávek plynu

Slovensko podle něho kvůli zastaveným dodávkám plynu přes Ukrajinu přichází denně o 100 milionů eur. Plynovou krizi by měl vyřešit sobotní summit v Moskvě, který svolal ruský prezident Dmitrij Medveděv.

Jeho osud stále závisí na Ukrajině. Podmínkou je, aby se schůzky evropských státníků zúčastnila premiérka Julija Tymošenková. Ta už vyhlásila tvrdé podmínky: Vyžaduje od Ruska vzájemně výhodnou cenu, nechce prostředníky v rusko-ukrajinském obchodu s plynem a odmítá privatizaci ukrajinských plynovodů.

Slovenský prezident Fico chce využít schůzky k získání plynu pro svou zemi. Mirek Topolánek jeho postoj chápe, dává ale přednost jednotnému postupu Evropské unie: "V dané chvíli to může rozdrobit Evropskou unii na země nebo rozdělit na země postižené a nepostižené, a to by bylo velmi špatně. Takže my preferujeme, aby postup byl jednotný a máme příslib od kolegů, že to respektují."

České předsednictví Evropské unii má v Moskvě zastupovat náš ministr průmyslu a obchodu Martin Říman a eurokomisař pro energetiku Andris Piebalgs.

Obnovení dodávek ruského plynu přes Ukrajinu se nejdřív otestuje

Obnovení dodávek ruského plynu do Evropy přes Ukrajinu by měla předcházet "testovací fáze". Na tomto scénáři se v Berlíně předběžně dohodli německá kancléřka Angela Merkelová, ruský premiér Vladimir Putin a zástupci předních evropských energetických koncernů. Úmluva počítá s naplněním ukrajinského tranzitního vedení technickým plynem.

Německá kancléřka Angela Merkelová a ruský premiér Vladiimír Putin | Foto: Jiří Hošek

Konsorcium minimálně tří evropských energetických společností by mělo odkoupit takové množství ruského plynu, aby se znovu zaplnila celá ukrajinská tranzitní síť. Ukrajinský Naftogaz, který plyn z potrubí odčerpal, se ale musí zavázat k tomu, že příslušné množství suroviny později evropským odběratelům dodá. V testovací fázi se pak pod dohledem pozorovatelů z Evropské unie musejí prověřit technické možnosti obnovení dodávek.

"Zároveň se musí zjistit, jestli plyn, který Gazprom posílá do Evropy, někde na Ukrajině nemizí," prohlásila Angela Merkelová, která ale odmítla na Kyjev svalit vinu za vyvolání a eskalaci krize. Šéfka spolkové vlády naopak uvedla, že v případě takových sporů jen málokdy bývá vina jen na jedné straně. Vladimir Putin Ukrajinu v Berlíně znovu otevřeně obvinil z krádeží ruského plynu a z vydírání.

"Zdá se mi, že přístup Evropské unie, která staví na stejnou úroveň Rusko a Ukrajinu, znamená fakticky podporu Ukrajiny," uvedl ruský premiér. Ten zdůraznil, že jeho země má minimálně ekonomický zájem na co nejrychlejším obnovení dodávek plynu do Evropy.

Přečtěte si vývoj plynové krize:
Kdy poteče ruský zemní plyn přes Ukrajinu?
Ukrajina odmítá ruská nařčení z krádeže plynu
Česko chce tvrdší postoj EU vůči Rusku a Ukrajině
Ruský plyn do Evropy stále neteče, Česko je ale zásobené
Evropa je stále bez plynu, Kyjev s Moskvou se dohadují, kdo za to může
Ruský plyn do Evropy přes Ukrajinu neproudí
Rusko obnovuje dodávky plynu přes Ukrajinu
EK: Plyn může do Evropy proudit do 24 hodin od spuštění ruskou stranou
Ukrajina podepíše dohodu o monitoringu plynu znovu - bez dodatku
Česká mise kvůli dodávkám plynu skončila úspěšně - Rusko slíbilo otevřít kohoutky
Evropská unie se dohodla s Ruskem na kontrolách dodávek plynu
O ruském plynu do Evropy přijel do Moskvy jednat premiér Topolánek
Ruský plyn do Evropy stále neteče, Česko je ale zásobené
Premiéři Topolánek a Putin se shodli na podmínkách monitorování toku plynu
EK se zatím nedohodla s Ruskem na obnovení dodávek plynu přes Ukrajinu
Evropa je dál bez ruského plynu, jednání v Moskvě skončilo bez výsledků
Do Evropy se přes Ukrajinu nedostává plyn z Ruska
Evropa je dál bez ruského plynu, jednání v Moskvě skončilo bez výsledků
Zásobování ruským plynem dramaticky pokleslo, Slovensko vyhlásilo stav nouze
Dodávky zemního plynu z Ruska k nám klesly na čtvrtinu
EU podpořila český postoj ke sporu o plyn
Rusko-ukrajinský spor o plyn se projevil na dodávkách do Česka
Některé evropské země hlásí pokles dodávek ruského plynu

O vývoji plynové krize píšeme podrobně i na webové stránce Českého rozhlasu EVROPSKÁ UNIE.

Milan Kopp, Jiří Hošek, Jaroslav Skalický, Ľubomír Smatana, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme