Rýsuje se politická dohoda o zahraničních misích českých vojáků

Poslanci České strany sociálně demokratické nejspíš dostanou volnou ruku při hlasování o zahraničních misích českých vojáků. Vedení strany jim totiž doporučilo zrušit usnesení klubu, které právě podporu těchto misí zakazovalo. Už v pondělí by přitom koaliční vláda měla projednat nový upravený návrh vojenských misí, který přepracovalo ministerstvo obrany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příprava vojáků KFOR na misi v Kosovu

Příprava vojáků KFOR na misi v Kosovu | Foto: Armáda ČR

Nový návrh v zásadě naše požadavky akceptuje, shodlo se vedení ČSSD. Nejsilnější opoziční straně se už v prosinci nelíbilo hlavně navyšování počtu vojáků v Afghánistánu. Tehdy sněmovna mise neodhlasovala, a to i kvůli poplatkům ve zdravotnictví, které byly pro ČSSD klíčové.

Teď už se podle sociálního demokrata Ludomíra Zaorálka tyto dvě věci spojovat nebudou: "Budeme poplatky řešit samostatně a vojenské mise také samostatně. Nebudeme to vzájemně dále propojovat. Budeme každou věc posuzovat zvlášť." Jakékoliv nesrovnalosti u poplatků ale podle ČSSD mohou vést k hlasování o nedůvěře vládě.

Tato vláda teď bude projednávat nový kompromisní návrh. Jak Radiožurnálu řekl poslanec ČSSD Jan Hamáček, ten také představě sociální demokracie víc vyhovuje: "Chápu ho jako výsledek procesu, kdy vláda na základě fiaska na podzim materiál přepracovala. Přepracovaný materiál vyšel vstříc hlavním výhradám sociální demokracie, která upozorňovala, ze zejména počet vojáků je velmi nadsazený a jejich navýšení je zbytečné. Tento materiál je výrazně realističtější."

Podle občanského demokrata Jana Vidíma je současné rozhodnutí sociální demokracie o misích skvělá zpráva: "Jsem rád, že sociální demokraté povýšili odpovědnost vůči téhle zemi nad nějaké kupčení. Doufám, že sociální demokraté umožní hlasovat těm z nich, kteří chtějí podpořit prodloužený mandát našich vojáků a případné posílení především v Afghánistánu, v operaci ISAF. Tím pádem doufám, že tato mise snad získá ústavní většinu."

Také předseda poslanců KDU-ČSL Pavel Severa toto rozhodnutí ČSSD vítá: "Dobrá zpráva, že rozum dorazil do Lidového domu. Zahraniční mise by neměly být poltickým bojištěm na domácí scéně, ale společným úsilím v boji proti terorismu. Věřím, že poslanci ČSSD zodpovědně zváží, kde mise podpoří."

Čeští vojáci mohou zatím zůstat v zahraničí na základě vládního rozhodnutí do konce února. Plán misí sociální demokraté zamítli těsně před Vánoci, vláda pak vojákům v prodloužila jejich mandát o další dva měsíce. Pokud se s opozicí nedohodne, bude je muset stáhnout k 1. březnu.

Přečtěte si předcházející informace:
Topolánek ostře kritizoval ČSSD za postoj k zahraničním misím armády
Vláda o týden odložila jednání o vojenských zahraničních misích
Paroubek přijal omluvu Topolánka za výroky o misích
Topolánek se omluvil Paroubkovi za výroky o misích, Paroubek omluvu vítá
Už v lednu by se sněmovna mohla vrátit k zahraničním vojenským misím
Vláda chystá redukci počtu vojáků v afghánských misích
Poslanci neschválili zahraniční mise vojáků a zrušili zdravotnické poplatky

Veronika Malá, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme