Izrael schválil jednostranné příměří v Gaze

Bezpečnostní kabinet Izraele schválil jednostranné příměří v pásmu Gazy, ovládaném radikálním palestinským hnutím Hamas. Hnutí nicméně už předem oznámilo, že přesto bude dál útočit na území židovského státu. Klade si totiž podmínku, aby se izraelské jednotky stáhly z pásma Gazy. A to není součástí jednostranného příměří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Káhira

Káhira | Foto: Jiří Hošek

Se zatím nejostřejší kritikou Izraele za jeho tažení v Gaze zatím přišla Káhira. Egyptský ministr zahraničí Ahmad Abúl Ghajt prohlásil, že Izrael je hlavní překážkou v dosažení klidu zbraní. Vyslovil se tak v přítomnosti českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který do Káhiry přijel v čele evropské delegace. Právě Egypt se snaží už dva týdny dojednat příměří mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenci.

"Izrael je opilý mocí a násilím." Právě tak zhodnotil Abúl Ghajt po jednání s Karlem Schwarzenbergem počínání židovského státu. Izrael předtím dojednal separátní dohodu se Spojenými státy, podle které by Američané dohlíželi na egyptsko-palestinskou hranici. Abúl Ghajt ale řekl, že Káhira se necítí být tímto dokumentem jakkoli zavázána.

Jednostranně příměří Izraele totiž i pozorovatelé vnímají jako odklon od egyptské iniciativy. Dvoustranně sjednaný klid by také pro židovský stát znamenal závazky - radikální hnutí Hamás například trvá na ukončení izraelské blokády pásma Gazy.

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg po návratu z Egypta, kde vyjednával o situaci v Gaze, vysvětlil, co je pro Izrael nejvdůležitější: "Izrael chce mít naprostou jistotu, že už na něj Hamas nemůže útočit z území Gazy. Tedy utěsnění všech možností dopravovat tam zbraně."

Egypt současně dál pokračuje ve snaze uhasit válečný požár v pásmu Gazy, spravovaném palestinskou samosprávou. Prezident Husní Mubarak svolal už na neděli do letoviska Šarm aš-Šajch schůzku o Gaze. Pozval i české předsednictví Evropské unie.

Milan Kopp, Martina Hanáčková, Břetislav Tureček, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme