V Hesensku vyhráli volby křesťanští demokraté

V německé spolkové zemi Hesensko by měla vládnout koalice křesťanských-demokratů s liberály. Sociální demokracie ve volbách propadla. Premiérem Hesenska tak nejspíš zůstane křesťanský demokrat Roland Koch. Jeho CDU podle dosavadních odhadů dostala ve volbách do zemského sněmu 37 procent. FDP v hlasování nebývale posílila až na 16 procent hlasů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídr vítězné CDU v Hesensku Roland Koch

Lídr vítězné CDU v Hesensku Roland Koch | Zdroj: ČTK

Fiaskem skončily volby podle očekávání pro sociální demokracii, která měla získat necelých 24 procent hlasů. Oproti volbám před dvanácti měsíci to znamená propad zhruba o 13 procentních bodů na nejhorší výsledek v poválečné historii. Voliči tak SPD vytrestali za nedodržení slibu ohledně spolupráce s postkomunistickou Die Linke.

Andrea Ypsilantiová, která byla autorkou plánu na vytvoření vlády s tichou podporou postkomunistů, už oznámila svou rezignaci na post šéfky zemské organizace SPD i její poslanecké frakce v Landtagu.

Příliš důvodů k radosti ale nemůže mít ani Roland Koch, jehož strana se 37 procenty v podstatě zopakovala loňský nelichotivý výsledek. Relativně úspěšní naopak jsou hesenští Zelení, kteří získali téměř 14 procent hlasů.

Nejasný zůstává osud postkomunistické Die Linke, jejíž volební zisk se pohybuje těsně nad hranicí pěti procent potřebných pro vstup do zemského sněmu. Stejné množství hlasů zřejmě pomůže do zastupitelských lavic i krajně levicové straně Levice.

Přečtěte si také:
Obyvatelé Hesenska půjdou v lednu znovu k volbám
Německá SPD v Hesensku prochází vážnou krizí

Jiří Hošek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme