Vláda schválila přepracovaný plán armádních misí

Přepracovaný plán zahraničních misí české armády pro letošní rok dnes schválila vláda. Jednání kabinetu se zúčastnil i prezident Václav Klaus. Členové sociální demokracie pozvání odmítli. Ministři dnes také odstartovali prodej Českých aerolinií. Schválili dokument ministerstva financí. Ten vymezuje podmínky výběrového řízení na nového majitele aerolinek, který má být znám do konce letošního září. Vláda schválila i návrh, který má sjednotit způsob péče o ohrožené děti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus v doprovodu Mirka Topolánka přichází na zasedání vlády

Václav Klaus v doprovodu Mirka Topolánka přichází na zasedání vlády | Zdroj: ČTK

Plán zahraničních armádních misí pro letošní rok ještě musí odsouhlasit poslanci, kteří jeho původní verzi v prosinci zamítli. Ministerstvo obrany poté dokument přepracovalo a plánované počty vojáků - hlavně v Afghánistánu, snížilo. V Afghánistánu by mělo celkem fungovat v misi ISAF maximálně 480 vojáků a v akci Trvalá svoboda do 100 příslušníků speciálních sil.

Dopolední diskuze o vojenských misích se v budově vlády zúčastnil i prezident Václav Klaus. Podle něj se mohlo podobné setkání odehrát dřív: "Možná jsme se mohli určitých problémů zbavit předem. Já věřím, že k jisté dohodě se schyluje, a ten pozměněný návrh bude v parlamentu přijat."

Jak uvedl pro Radiožurnál místopředseda poslanecké sněmovny a stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, rozhodnutí vlády odpovídá možnostem české armády. Zaorálek dále zdůraznil, že naše zahraniční mise praskají ve švech:

"Pokud se schválil ten počet vojáků, o kterých se nyní píše a mluví, tak je to zreálnění možností české armády. Protože to lépe odpovídá tomu, co je dnes česká armáda schopná zajistit. To znamená, ten počet vojáků už je na hranici toho, co jsme schopni jako česká armáda nabídnout."

Premiér Mirek Topolánek věří, že kompromisní návrh najde v parlamentu podporu: "My jsme samozřejmě při tom projednávání ustoupili tam, kde to z důvodu bezpečí vojáků bylo možné. Nakonec jsme se na tom shodli na konci roku i s opozicí. Já jsme odmítal a budu odmítat i do budoucna, aby zrovna tato otázka byla spojována vnitropoliticky s nějakým jiným problémem."

Opoziční sociální demokraté se svým hlasem pro mise dosud spojovali zrušení poplatků ve zdravotnictví. V pátek ale vedení ČSSD oznámilo, že své poslance při únorovém hlasování o osudu vojáků v cizině nebude omezovat.

Tento krok přivítal šéf poslanců KDU-ČSL Pavel Severa: "Spojování poplatků, jako nedůstojný handl za vojenské mise, byl naprosto nepřijatelný. A jsem rád, že od toho upustili. Jinak o variantě, jaká míra poplatků a jaké změny se mají udělat, chce jednat každá strana. A věřím, že najdeme rozumný kompromis tak, aby to bylo dobré pro pacienty a pro budoucnost systému a stabilizaci zdravotnictví."

Vláda dnes zahájila proces privatizace ČSA

Vláda dnes také odstartovala prodej Českých aerolinií. Schválila dokument ministerstva financí, který vymezuje podmínky výběrového řízení na nového majitele Českých aerolinii. Výběrové řízení bude dvoukolové, v prvním kole musí zájemce prokázat plnění základních kritérií a bude prověřen i z hlediska bezpečnosti. Ve druhém kole rozhodne nejvyšší nabídka.

Stát vlastní téměř 92 procent akcií firmy. Odhady, kolik by mohla vláda z jedné z největších privatizací poslední doby získat, se dost různí. Podle analytika Jana Procházky může privatizace vynést od čtyř a půl miliardy do pěti miliard korun.

Šéf dozorčí rady Českých aerolinií Ivan Kočárník ale tvrdil na serveru Ekonom.cz, že hodnota firmy je asi 10 miliard korun. Podle končícího ministra dopravy Aleše Řebíčka dostane stát za České aerolinie tři až pět miliard korun.

Podle prezidenta ČSA Radomíra Lašáka bude firma za loňský rok hospodařit s čistým ziskem stovek milionů korun. ČSA ale čekají rekordní splátky letadel. Do konce roku musí splatit tři z deseti boeingů.

Nový majitel bude muset kromě ceny splnit i jiné podmínky. Bude muset zaručit jako hlavní podnikání leteckou přepravu, jako domovské letiště nadále pražskou Ruzyň a to, že si ČSA zachovají status českého národního dopravce. Zájem zatím projevila zhruba desítka společností. Asi nejvíc se mluví o tom, že by mohl vyhrát ruský Aeroflot.

Opozice s prodejem v době světové recese nesouhlasí.

Vláda schválila návrh, který má zlepšit situaci ohrožených děti

Počet dětí v ústavech by měl klesnout. Slibuje si to od návrhu, který má sjednotit způsob péče o ohrožené děti, a který ministři dnes schválili, jeho autor - ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Nově by se měl zvýšit počet sociálních pracovníků. Teď na každého z nich připadá v průměru 300 dětí.

Podle Nečase je cílem hlavně posílení pěstounské péče. Ústavní výchova má podle něj v Česku dlouhou tradici:

"Překonáváme nesmírnou setrvačnost starého systému, který tady byl desítky let. Já bych dokonce řekl, že jeho historie sahá až do období Rakouskouherska. Tak byl preferován systém ústavní péče. Každý ví, že existovaly takzvané siročince, potom dětské domovy. A tento systém je nesmírně setrvačný, protože je rozdělen nejenom mezi pět resortů, ale je rozdělen i z hlediska jednotlivých úrovní veřejné správy."

Václava Marešová, Katarína Brezovská, Lucie Toraková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme