Palestinský Hamás oznámil, že i po válce bude dál zbrojit

Palestinské hnutí Hamás bude dál zbrojit a nezabrání tomu ani mezinárodní kontrola nad pašeráckými trasami. V Gaze to prohlásil mluvčí vojenského křídla Hamásu Abú Ubajda. Obě strany o víkendu vyhlásily příměří a v oblasti se přestalo bojovat. Izrael ale trvá na tom, že k dlouhodobému klidu je potřeba zastavit pašování zbraní do Gazy. Na tom se chtějí podílet i Američané a některé evropské státy. O situaci v pásmu Gazy po skončení bojů jedná dnes i arabský summit v Kuvajtu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelský tank vjíždí do pásma Gazy

Izraelský tank vjíždí do pásma Gazy | Zdroj: ČTK

"Dělejte co chcete, výroba svatých zbraní je ale naše poslání a my víme jak na to," vzkázal Abú Ubajda. Izrael označuje za hlavní problém pašerácké tunely mezi Egyptem a Gazou.

Většinu raket, které Palestinci odpalovali na židovský stát, si vyrobili sami přímo v Gaze. Egypt navíc upozorňuje, že skrz tunely se pašuje hlavně spotřební zboží i třeba hospodářská zvířata. Tvrdí, že nejvíce zbraní přichází do Gazy v zaletovaných sudech z moře.

Hamás vyhlásil týdenní příměří, aby z Gazy mohly odejít zbývající izraelské jednotky. Mluvčí Abú Ubajda prohlásil, že pokud se tak nestane, zůstávají prý všechny možnosti otevřené.

Podle anonymních zdrojů v Jeruzalémě se ale Izraelci mají stáhnout do zítřejší inaugurace nového amerického prezidenta Baracka Obamy.

Palestinský prezident vyzval po válce v Gaze k vytvoření vlády národní jednoty

Palestinci musejí vytvořit vládu národní jednoty a pak uspořádat parlamentní a prezidentské volby. Na arabském summitu v Kuvajtu k tomu vyzval palestinský prezident Mahmúd Abbás. Ostré spory mezi Abbásovým Fatahem a Hamásem ovládajícím pásmo Gazy mohou totiž značně zkomplikovat snahy o poválečnou obnovu.

Mahmúd Abbás | Foto: www.pbase.com

Někteří palestinští činitelé z Abbásova tábora tvrdí, že by bylo velmi špatné, kdyby Západ začal obnovovat Gazu a nechal stranou vládu, která kontroluje západní břeh Jordánu.

Nejmenovaný evropský činitel už dnes také agenturám řekl, že s Hamásem o rekonstrukci rozbombardované Gazy nikdo jednat nebude.

Smíření znesvářených palestinských frakcí se nepodařilo za celé tři roky od doby, kdy Hamás vyhrál volby a odstavil od moci Fatah. V létě 2007 po vzájemných krvavých bojích navíc Hamás vytlačil z Gazy Abbásův mocenský aparát.

Teď Hamás zpochybňuje i mandát samotného prezidenta. Abbásovo funkční období totiž vypršelo 9. ledna. Nejen Hamás, ale i většina Palestinců se domnívá, že prezident by měl odejít.

Přečtěte si také:
Izrael souhlasí se stažením vojáků z Gazy, má ale podmínky
V palestinském pásmu Gazy se přestalo střílet
Izrael schválil jednostranné příměří v Gaze

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme