USA budou mít poprvé v historii afroamerického prezidenta

Před washingtonským Kapitolem je všechno připraveno. Pódium, na které bude Barack Obama přísahat věrnost americké ústavě i tribuny pro tisíce oficiálních hostů a novinářů. Město je plné návštěvníků z celých Spojených států i ze zahraničí, kteří chtějí být svědky historické události, inauguračního průvodu, plesů a jiných oslav.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Obama s manželkou na koncertě před Lincolnovým památníkem

Prezident Obama s manželkou na koncertě před Lincolnovým památníkem | Zdroj: ČTK

Místní úřady sice snížily původní odhady, podle kterých se očekávala účast až 5 milionů lidí. I tak se je ale pravděpodobné, že bude překonaný současný rekord z roku 1965, kdy na inauguraci prezidenta Johnsona dorazil 1 milion 200 tisíc lidí.

Několik hodin před slavnostní inaugurací vzdal nastupující americký prezident Barack Obama hold zavražděnému bojovníkovi za lidská práva Martinu Lutheru Kingovi a povečeřel s poraženým konkurentem z listopadových voleb Johnem McCainem. Barack Obama taky symbolicky pomohl s vymalováním washingtonského útulku pro bezdomovce a setkal se zraněnými válečnými veterány.

V souvislosti s výročím Kingova narození vyzval nový šéf Bílého domu Američany, aby se zavázali k veřejné službě. Celkově čtyřiačtyřicátý a zároveň první prezident afroamerického původu složí slavnostní slib v osmnáct hodin středoevropského času. Následně přednese inaugurační projev a vydá se v průvodu k Bílému domu.

Barack Obama začne den modlitbou a později kávou s odcházejícím prezidentem Bushem. Přísahu složí v poledne místního času na zvláštní tribuně před západním průčelím Kongresu. V asi 20 minutovém projevu pak nastíní vizi svého působení v prezidentském úřadě. Tradiční inaugurační průvod bude odpoledne sledovat s manželkou ze zvláštní tribuny chráněné neprůstřelným sklem před Bílým domem. Večer se Obamovi vypraví na inaugurační plesy.

V posledních hodinách před inaugurací stále procházely ulicemi, kudy povede průvod proudy lidí bez ohledu na mrazivé počasí. Přijeli z celé země mnoho z nich je tmavé pleti. Jako hlavní důvod toho, že byli ochotní obětovat čas i peníze na cestu do Washingtonu obvykle uvádějí, že chtěli být při události historického významu.

Vlivné počasí

Pár stupňů pod nulou, oblačno až zataženo. Taková je dnešní předpověď počasí pro Washington. Americká média předpověď počasí bedlivě sledují, na stránkách amerických deníků se objevují i tipy, co si vzít na sebe, jak tu několikahodinovou show, tedy inauguraci a následný průjezd nového prezidenta Washingtonem, přežít ve zdraví.

Ne každý totiž měl to štěstí, jak dokazuje pohled do historie prezidentských inaugurací. Třeba v roce 1841 pronesl prezident William Harrison, který se ujímal funkce vůbec nejdelší inaugurační projev v historii, mluvil skoro dvě hodiny. Chtěl tím vyvrátit pochybnosti o svém chatrném zdraví, chtěl dokázat, že na prezidentskou funkci má. Jenže zrovna onen březnový den bylo extrémně chladno, Harrison se nachladil, a za měsíc zemřel na zápal plic...

Přesun inaugurace na leden je až záležitost 20. století, dřív se prezidentská přísaha skládala později - v březnu, aby se nová administrativa, kongresmani i prezidentův tým stihli přesunout do Washingtonu. Změnily to rychlejší dopravní prostředky. Občas se stává, že prezident nemůže složit přísahu venku, na schodech Capitolu, že to prostě počasí nedovolí. Tak se to třeba stalo Ronaldu Reaganovi, který v roce 1985 musel kvůli špatnému počasí přísahat vevnitř. George Bush chtěl zase v roce 2001 přísahat na stejnou bibli, na kterou kdysi přísahal George Washington, kvůli dešti mu ji ale nepůjčili.

Milan Kopp, Vít Pohanka, Vojtěch Berger, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme