Ruský plyn už proudí také do Česka

Ruský plyn po dvoutýdenním výpadku znovu proudí přes Ukrajinu k evropským odběratelům. Do Česka první dodávky dorazily kolem 18. hodiny. Konec plynové krize umožnila smlouva o cenách, kterou Rusko s Ukrajinou podepsalo v pondělí. Evropská unie a české předsednictví obnovení tranzitu uvítaly, ale výpadek opět kritizovaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kompresorová stanice ve Veľkých Kapušanech

kompresorová stanice ve Veľkých Kapušanech | Zdroj: ČTK

Gazprom obnovil dodávky dnes ráno a v poledne dotekl ruský plyn do příhraniční stanice ve Veľkých Kapušanech na východním Slovensku. Krátce poté dovoz plynu potvrdilo také Maďarsko.

V Česku se podle mluvčího společnosti RWE Transgas Martina Chalupského první kubíky plynu z východu objevily kolem 18. hodiny na předávací stanici Lanžhot.

"Předpokládáme, že objemy plynu budou během příštího dne postupně narůstat tak, jak budou dodávky proudit dále do Evropy, a soustava začne fungovat naplno," dodal Chalupský.

Na podmínkách cen za odběr ruského plynu pro Ukrajinu i za tranzit suroviny přes ukrajinské území se o víkendu dohodli šéfové vlád obou zemí Vladimir Putin a Julia Tymošenková. Jejich ústní dohodu pak zpečetil v pondělí podpis desetiletých kontraktů mezi Gazpromem a Naftogazem.

České předsednictví EU obnovení dodávek přivítalo, zároveň ale zdůraznilo, že důvěra v Ukrajinu a Rusko je kvůli jejich bilaterálnímu sporu otřesena. "Očekáváme, že Rusko a Ukrajina nyní budou plnit své závazky a že dodávky plynu v plném objemu již nebudou narušeny," uvedlo předsednictví na své oficiální webové stránce www.eu2009.cz.

Předseda Evropské komise José Barroso poděkoval českému premiérovi Mirku Topolánkovi a českému předsednictví za týmovou spolupráci při úsilí o vyřešení krize. Prohlásil také, že ho velmi zklamalo chování vedení jak Ruska, tak Ukrajiny při jednáních. "Poprvé v životě jsem viděl smlouvy nejprve uzavřené a pak systematicky porušované. To bylo skutečně neuvěřitelné," uvedl Barroso.

Dodal, že Unie se musí z této "bolestné epizody" poučit a usilovat o diverzifikaci zdrojů plynu, jeho dovozních tras a zdrojů energií vůbec. K větším investicím do vzájemně propojené energetické sítě Barroso vyzve členské státy Evropské unie na březnovém summitu.

Podle českého ministra průmyslu a obchodu Martina Římana je zatím předčasné hodnotit úsilí českého předsednictví a Evropské komise o vyřešení plynové krize jako definitivně úspěšné. "Snad se povedlo. Nadšení ale budeme, až když poteče plné množství tak, jako do konce loňského roku, a poteče trvale. To znamená, že uvidíme, že skutečně Rusové a Ukrajinci plní to, na čem se dohodli," podotkl Říman.

Přes Ukrajinu obvykle proudí 80 procent ruského plynu představujícího asi pětinu evropské spotřeby. Moskva přestala Kyjevu dodávat surovinu na Nový rok, protože se s Ukrajinci neshodla na ceně plynu, a o týden později vinou vyhrocení sporu zcela ustaly i dodávky do Evropy. Moskva obviňovala druhou stranu, že "krade" plyn z tranzitu, Kyjev se hájil, že odebírá pouze technický plyn, nutný k udržení plynovodů v chodu.

Řada zemí, zejména Bulharsko, Moldavsko a Slovensko, se kvůli tomu ocitla v krizové situaci. Až do pondělka musela omezit odběr suroviny asi tisícovka slovenských podniků. Obnovení obvyklého režimu umožnily až dohody se zahraničními firmami a spuštění náhradních dodávek přes Českou republiku.

Přečtěte si, jak se vyvíjela plynová krize:
Rusko a Ukrajina podepsaly dohody o plynu, čeká se na dodávky
Po 12 dnech má Slovensko plyn - ze západu
Ukrajina a Rusko končí spor o plyn
Bulharsko bude dočasně dostávat zemní plyn z Řecka a z Turecka
Ruský plyn poteče přes Česko opačným směrem
Ukrajina odmítá ruská nařčení z krádeže plynu
Česko chce tvrdší postoj EU vůči Rusku a Ukrajině
Ruský plyn do Evropy stále neteče, Česko je ale zásobené
Ruský plyn do Evropy přes Ukrajinu neproudí
Rusko obnovuje dodávky plynu přes Ukrajinu
Ukrajina podepíše dohodu o monitoringu plynu znovu - bez dodatku
Česká mise kvůli dodávkám plynu skončila úspěšně - Rusko slíbilo otevřít kohoutky
Evropská unie se dohodla s Ruskem na kontrolách dodávek plynu
Evropa je dál bez ruského plynu, jednání v Moskvě skončilo bez výsledků
Do Evropy se přes Ukrajinu nedostává plyn z Ruska
Zásobování ruským plynem dramaticky pokleslo, Slovensko vyhlásilo stav nouze
Dodávky zemního plynu z Ruska k nám klesly na čtvrtinu
EU podpořila český postoj ke sporu o plyn
Některé evropské země hlásí pokles dodávek ruského plynu
Ruský Gazprom přerušil dodávky plynu Ukrajině

Pavel Novák, Martin Hromádka, Martina Hanáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme