Do nového amerického prezidenta vkládá velké naděje německá kancléřka

Za "velkou hodinu" označila dnešní inauguraci Baracka Obamy německá kancléřka Angela Merkelová. Ta od nové americké administrativy očekává intenzivnější spolupráci s Evropou. Důraz přitom klade na překonání dopadů současné hospodářské krize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Foto: Jiří Hošek

Angela Merkelová v rozhovoru pro televizi ARD vyjádřila naději, že si s novým americkým prezidentem budou vzájemně naslouchat. Přijímaná rozhodnutí pak podle kancléřky mají vycházet z předpokladu, že žádná jednotlivá země nemůže problémy světa vyřešit sama.

Narážela tak na proslov, který Barack Obama před zraky dvou set tisíc lidí přednesl v létě loňského roku v centru Berlína. Merkelová přivítala oznámení nového amerického prezidenta, že hodlá navázat rozhovory s Íránem ohledně jeho jaderného programu.

Šéfka spolkové vlády zároveň věří ve zlepšení vztahů mezi Spojenými státy a Ruskem. Pro zvládnutí světové hospodářské krize je podle Angely Merkelové potřebné, aby se Amerika vzdala části své suverenity ve prospěch mezinárodních organizací a aby se podřídila mezinárodním pravidlům pro dohled nad finančními trhy.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme