Soud zmírnil podnikateli trest za nebezpečnou skládku v Libčanech

Na čtyři a půl roku do vězení půjde podnikatel Václav Etlík, který v Libčanech na Hradecku provozoval nelegální chemický sklad. Rozhodl o tom pražský vrchní soud. Odsouzený musí navíc uhradit Královéhradeckému kraji, městu Hradec Králové i obci Libčany náklady na odstranění ekologických škod ve výši 35 milionů korun a deset let nesmí podnikat s odpady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nelegální sklad chemikálií

nelegální sklad chemikálií

Odvolací senát tak zmírnil verdikt prvoinstančního soudu v Hradci Králové, který podnikatele loni poslal za mříže na osm let za úmyslné obecné ohrožení. Nyní jeho čin překvalifikoval na obecné ohrožení z nedbalosti.

Právní zástupce odsouzeného Jiří Slezák je s rozsudkem spokojen. "Obžalovaný Etlík od počátku tvrdil, že pokud nějaká jeho vina je nesporná, tak nikoliv úmyslná, ale v nedbalostní formě. Nepředpokládal, že by došlo k nějaké zásadní havárii," řekl Slezák. Samotný Etlík dnes k soudu bez omluvy nedorazil.

Rozsudek je pravomocný, státní zástupce Zdeněk Topinka ale ještě zváží, zda proti němu podá dovolání k Nejvyššímu soudu. "Zásadní otázka je, jestli se jedná o nedbalostní, nebo úmyslný trestný čin. Náš názor je, že je to úmyslný trestný čin, vrchní soud má názor jiný, čili po doručení rozsudku zvážíme podání dovolání," uvedl Topinka.

Libčanský sklad policisté objevili v dubnu 2006. Různé sudy s neoznačeným odpadem zaplňovaly objekt až po strop. Experti v bývalé továrně našli extrémně hořlavé látky, výbušniny a chemikálie s vysokým obsahem těžkých kovů. Královéhradecký hejtman kvůli tomu vyhlásil stav nebezpečí, který trval přes týden. Pracovníci dekontaminační společnosti následně ze skladu do spaloven odvezli přibližně 600 tun toxických látek, asanační práce pokračovaly téměř celý rok.

Přečtěte si také:
Podnikatel má jít za odpady v Libčanech na osm let do vězení
Podnikatel má jít za odpady v Libčanech na 6,5 roku do vězení
Libčany se konečně zbavily skládky nebezpečného odpadu
Ministerstvo dá na likvidaci skládky v Libčanech milióny korun
Podzemní vody v Libčanech zamořily chemikálie z tamního skladu
Stát pomůže obci Libčany s likvidací nelegálního odpadu
Kraj žádá armádu o ostrahu skládky v Libčanech
V Libčanech jsou tuny nebezpečných látek
V Libčanech skončil stav nebezpečí
Odborníci začali v Libčanech zajišťovat nebezpečné chemikálie
Kvůli nálezu chemikálií začal v Libčanech platit stav nebezpečí

Martin Hromádka, Petr Kořínek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme