Odbory vypracovaly návrh na řešení dopadů ekonomické krize v Česku

Dopady krize budou v Česku hlubší a tvrdší než v ostatních zemích Evropské unie. Tak vidí budoucnost české ekonomiky Českomoravský odborový svaz. Připravil proto materiál, ve kterém vládu na tuto možnost upozorňuje. Rozebírá také situaci ve vybraných odvětvích české ekonomiky a nabízí řešení jak v oblasti makroekonomiky, tak sociální.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům odborových svazů

Dům odborových svazů | Foto: ČMKOS

Vláda vy měla dopady krize řešit v souladu s ostatními státy Unie a ne jejich kroky zpochybňovat. To je jedna z tezí odborářského manuálu. Další míří k posílení sociální sítě a podpoře lidí krizí nejvíc ohrožených.

"Prvotní jsou samozřejmě opatření na trhu práce, to znamená masivní příliv peněz na posílení zaměstnanosti, ať už aktivní nebo pasivní, to znamená zvýšení podpor a podpůrčí doby, a na druhé straně aktivní opatření na trhu práce," vysvětlil jeden z autorů dokumentu, hlavní makroekonom ČMKOS Martin Fasman.

A právě tady čeká spor zástupce zaměstnavatelů, ředitel sekce hospodářské politiky Svaz průmyslu a dopravy České republiky Boris Dlouhý. "My jsme nalezli v předloženém materiálu řadu velmi zajímavých návrhů. To, co vyvolá diskuzi, budou určitě návrhy v oblasti sociální politiky a u pravidel, která určují zaměstnávání," podotkl.

Zástupci odborářů svou analýzu dnes zaslali vládě, osobně chtějí ministrům svá doporučení oznámit 29. ledna na mimořádném jednání tripartity. Podle odborů na něm přislíbil účast i premiér Mirek Topolánek, který tripartitu navštívil naposledy loni v březnu. Žádné protestní akce proti vládě a jejímu chování v době krize zatím ČMKOS neplánuje.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme