Čeští politici odsouvají debatu o Lisabonské smlouvě

Zahraniční výbor Poslanecké sněmovny znovu přestal projednávat Lisabonskou smlouvu, která má změnit a reformovat fungování institucí rozšířené Evropské unie. K další diskusi se má vrátit v polovině příštího měsíce, kdy se smlouvou chce zabývat i ústavně-právní výbor sněmovny. Na řádné únorové schůzi PS tak "Lisabon" nejspíš nebude schválený.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Účastníci Lisabonského summitu

Účastníci Lisabonského summitu | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Zahraniční výbor pozastavil projednávání nástupce neúspěšné euroústavy na předchozí prosincové schůzi. Dolní komora její schvalování tehdy odložila do 3. února. Ústavně-právní výbor sněmovny byl současně požádán o návrh vázaného mandátu, který by zabránil případnému předávání dalších pravomocí z Česka do bruselského ústředí bez souhlasu našeho Parlamentu.

Ústavně-právní výbor to udělal, diskusi o smlouvě ale přerušil až do poloviny února. Stanovisko ke smlouvě navíc ještě nezaujaly ani evropské výbory Poslnecké sněmovny a Senátu.

Podle vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry (ODS) by bylo dobré současně s lisabonskou smlouvou schválit i změny v jednacím řádu sněmovny: "Platí teze, že se souběžně s přípravou ratifikace Lisabonské smlouvy připravuje novela jednacího řádu sněmovny, která stanoví vázaný mandát. Tedy, že dá poslancům záruku, že případné další smluvní změny a přenosy kompetencí nebudou možné - pokud smlouva vstoupí v platnost - učinit bez výslovného souhlasu Parlamentu."

ODS by tedy chtěla o této změně hlasovat současně s Lisabonskou smlouvou. Podle poslance Jana Hamáčka (ČSSD) ale občanští demokraté teď nejsou připraveni hlasovat: "Je potřeba zjistit, jaká je vlastně pozice největší vládní strany. ODS našla do jisté míry zástupný problém, proč zase hlasování oddálit, když to spojuje se změnou jednacího řádu. O tom můžeme vést debatu, ale tyto dvě věci nemusí být nutně mezi spolu spojené. Termín hlasování se pravděpodobně zase oddaluje."

Reformní listinou z Lisabonu by se měli poslanci i senátoři zabývat na svých únorových plenárních schůzích. Teď to ale není vůbec jisté. Schválení podporují vládní KDU-ČSL a SZ společně s opoziční ČSSD. ODS v čele s premiérem Mirkem Topolánkem je v názoru na smlouvu rozdělená, KSČM žádá všelidové referendum.

Český parlament je posledním z unijních států, který se k dokumentu zatím nevyjádřil, přestože jsme aktuálně předsednickou zemí EU. Smlouvu schválilo už 25 zákonodárných sborů v Unii. V Německu a Polsku se ještě čeká na podpis prezidenta. Jediní Irové v referendu Lisabonskou smlouvu odmítli, na Zeleném ostrově možná ale bude druhé referendum.

O vývoji kolem Lisabonské smlouvy píšeme i na webové stránce Českého rozhlasu EVROPSKÁ UNIE.

Veronika Malá, Lukáš Vincourek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme