Schwarzenberg: Zapojení Ruska do protiraketového štítu USA není nereálné

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg nevidí jako nereálné případné zapojení Ruska do amerického protiraketového štítu. O budoucnosti výstavby součástí systému protiraketové obrany USA dnes jednal náš ministr v Bruselu s generálním tajemníkem Severoatlantické aliance Jaapem de Hoop Schefferem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg | Foto: Miroslav Konvalina

Karel Schwarzenberg by byl šťastný, kdyby se Rusko logickým způsobem začlenilo do systému americké protiraketové obrany. "Ne, aby usilovali o to, aby radar u nás byl zrušený, nýbrž aby se eventuelně propojila radarová síť Ruska a naše a smysluplně spolupracovaly."

Šéf české diplomacie se domnívá, že administrativa nového prezidenta USA Baracka Obamy plány na výstavbu součástí amerického protiraketového systému u nás a v Polsku nezruší. Pokud je o rok nebo dva oddálí, nebude to podle ministra Schwarzenberga vadit. "Ten, kdo platí, si to může objednat, kdy chce," dodal ministr.

Karel Schwarzenberg reagoval také i na výrok německé kancléřky Angely Merkelové o potřebě zapojit do amerického protiraketového deštníku také Rusko. Německá kancléřka Angela Merkelová ve včerejším rozhovoru pro televizi ARD prohlásila, že považuje za nutné, aby Rusko bylo do protiraketového štítu zapojeno.

Radar v Česku a sila protiraketových střel v Polsku se v budoucnu mají stát součástí obranného systému NATO. Smlouvy o vybudování radarové základny USA v Brdech schválil už loni v listopadu Senát. Poslanecká sněmovna, kde převažují odpůrci radaru hlavně z řad ČSSD a KSČM, ale i z menších vládních stran, o těchto smlouvách ještě nehlasovala.

Přečtěte si také:
Varšava od B. Obamy očekává pokračování obranné politiky
NATO považuje dohody o protiraketové obraně za důležitý krok

O tématu jsme mluvili v Radiofóru. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ!

Pavel Novák, Marika Táborská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme