České předsednictví bere vážně reformu dohledu nad finančními institucemi

Česko se během svého předsednictví zasadí o uvedení unijního plánu ozdravení hospodářství do života. Slíbil to před poslanci Evropského parlamentu ministr financí Miroslav Kalousek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

M. Kalousek

M. Kalousek | Zdroj: ČTK

Součástí opatření proti finančním krizím má být i reforma dohledu nad peněžními institucemi. Tedy bankami, pojišťovnami, ale také ratingovými agenturami. S tou ale právě Česko zcela nesouhlasí.

Zpřísněný dohled by mohl znamenat přenesení pravomocí dozoru mimo státy, kde finanční instituce skutečně poskytují své služby. Například do zemí, kde sídlí jejich mateřské společnosti. Nebo dokonce na nějaký nadnárodní dozorový orgán.

Taková myšlenka se Česku a dalším zemím nelíbí. Ministr Kalousek ale ujistil europoslance, že v tomto případě nebudeme jako předsednická země hájit jen svou pozici: "V žádném případě není naším motivem využít předsednictví k prosazení národních zájmů. Naším úkolem je nalézt co nejvýhodnější konsensus."

O reformě dohledu nad finančními institucemi budou ministři sedmadvacítky jednat na neformální schůzce na počátku dubna v Praze.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme