EU: Izrael musí umožnit přísun humanitární pomoci do Gazy

Evropská unie vyzvala Izrael, aby okamžitě umožnil přísun humanitární pomoci do pásma Gazy. Ministři zahraničí Unie o situaci na Blízkém východě jednali se šéfkou izraelské diplomacie Cipi Livniovou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ruiny budovy ministerstva zahraničí v Gaze

ruiny budovy ministerstva zahraničí v Gaze | Zdroj: ČTK

Podle českého ministra Karla Schwarzenberga Izrael na výzvu reagoval souhlasně. "Od ministryně zahraničí Cipi Liniové jsme dosáhli ujištění, že Izrael učiní vše pro umožnění efektivní humanitární pomoci v pásmu Gazy."

Cipi Livniová se ale nezavázala k otevření všech hraničních přechodů do Gazy. Zdůraznila, že pro Izrael je nejdůležitější zastavit pašování zbraní do pásma. Palestinské militantní hnutí Hamas dostává výzbroj především podzemními tunely na hranici s Egyptem. Podle Livniové není trvalé příměří možné, dokud vyzbrojování Hamasu neskončí.

"Z našeho pohledu jsme dosáhli porozumění, že když se hovoří o trvalém a udržitelném příměří, znamená to také, že v budoucnu musí úplně přestat pašování zbraní a vyzbrojování Hamasu," prohlásila izraelská ministryně zahraničních věcí.

Podle Livniové Izrael v této věci spolupracuje s Egyptem a Spojenými státy. Evropskou unii ministryně nejmenovala.

Přečtěte si také:
Izrael stáhl z pásma Gazy poslední vojáky

Marika Táborská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme