Za skandál s melaminem byly v Číně vyneseny dva tresty smrti

V Číně byli k trestu smrti odsouzeni dva lidé odpovědní za otravu statisíců dětí melaminem. Další tři obžalovaní dostali doživotí. Celkem dnes na verdikt čekalo 21 osob zapletených do skandálu s touto chemickou látkou přidávanou do sušeného mléka. Po požití potravin kontaminovaných melaminem, který způsobuje selhání ledvin, onemocnělo na 300 tisíc dětí, nejméně 6 z nich zemřelo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zakázané město v Pekingu

Zakázané město v Pekingu | Foto: Roman Růžička

Muži odsouzení k trestu smrti vyráběli a následně prodávali sušené mléko obsahující melamin. První z nich - Čang Jü-ťün - byl uznán vinným z toho, že provozoval vůbec největší závod na výrobu melaminu v zemi. Obžalovaní přidávali do mléka tuto chemickou látku, jinak běžně používanou při výrobě plastů, aby oklamali kontrolory.

Pomocí melaminu totiž zvýšili množství dusíku, a tím maskovali skutečnost, že je v mléce méně bílkovin a že je ředěné vodou. To vše samozřejmě kvůli vysokým ziskům. Jen Čang Jü-ťün se takto obohatil v přepočtu o více jak 20 miliónů korun.

Z celkem 21 osob, které dnes stanuly před soudem, tři dostaly kvůli ohrožení národní bezpečnosti doživotí. Mezi nimi i bývalá nejvyšší představitelka mlékárny San-lu, kde celý skandál vloni v září propukl. Ostatní obvinění pak dostali tresty odnětí svobody ve výši 5 až 15 let.

Společnost San-lu, která mezitím zbankrotovala, také musí zaplatit pokutu 48 miliónů jüanů, tedy asi 150 miliónů korun, což je vůbec nejvíce v čínské historii.

Melaminem bylo v Číně otráveno na 300 tisíc dětí, nejméně 6 z nich zemřelo. Jejich rodiče pro viníky nejčastěji požadovali právě trest smrti, a to i pro vrcholné manažery mlékárny San-lu. Někteří ale říkají, že ani tyto tresty jejich dětem život nevrátí. Soud dnes hlídaly desítky policistů, kteří bránili rodičům postižených dětí, aby se k budově přiblížili.

A některým dokonce bylo fyzicky zabráněno, aby se do města Š'-ťia-čuang dostali, hlavně těm rodičům, kteří se odmítají spokojit s navrženou výší odškodnění. Po vypuknutí skandálu souhlasilo celkem 22 čínských mlékáren s plánem vytvořit fond ve výši 160 miliónů dolarů určený ke kompenzaci obětí. Mnoho z postižených ale s výší odškodnění nesouhlasí a na 200 rodičů otrávených dětí se už rozhodlo podat žalobu k vyššímu soudu.

Celý případ pronikl na veřejnost vloni v září, čínské úřady o něm ale věděly o měsíc dříve. Kvůli konání Letních olympijských her však informace zatajily; prakticky nikdo z odpovědných funkcionářů za to nebyl potrestán. Informace o objevení nebezpečného melaminu v dětské výživě byly zveřejněny hlavně díky tomu, že v mlékárnách San-lu mají 47procentní podíl Novozélanďané, konkrétně společnost Fronterra. Ta už také oznámila, že odstupuje od další plánované investice ve výši 114 miliónů dolarů.

Peking mezitím přijal řadu opatření, aby k podobnému skandálu už nemohlo dojít. Podle nového nařízení se například do surového mléka nesmí přidávat žádné přírodní ani chemické látky, ať už jsou neškodné či toxické. Zakázány jsou zvířecí hormony, pesticidy, některé bakterie a těžké kovy. Postihy hrozí všem, od farmářů až po potravinové řetězce, v případě závažného provinění, zejména při výrobě dětské výživy, nevylučuje Peking ani trest smrti. Problémem v Číně však je, že nařízení často zůstávají jen na papíře.

Související články:
Čínské soudy odmítají žaloby na mlékárny zapletené do skandálu s melaninem
Čína: Mlékárny se omluvily za melamin v mléce, slíbily plnění nejpřísnějších norem
Kvůli toxickým mléčným výrobkům v Číně padla první žaloba
Čína přiznala mnohem větší počet dětí postižených melaminem
EU zakáže dovoz čínských potravin pro děti s příměsí mléka

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme