Průmyslovým firmám v zemích eurozóny prudce ubývají nové zakázky

Ekonomická krize v Evropě se prohlubuje. A doplácí na to především průmysl. Podle nejnovějších údajů statistického úřadu Eurostat se objem nových průmyslových zakázek v zemích eurozóny v listopadu oproti loňskému roku propadl o rekordních 26 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmysl (ilustr. foto)

Průmysl (ilustr. foto) | Foto: F. Tichý

Podle ekonoma ČSOB Petra Dufka to bude mít dopad především na český export: "České firmy se ve velké míře podílejí jako dodavatelé pro zahraniční firmy. Takže určitě propad zakázek tady přichází ze strany Evropské unie. Je to jednak propad mezidodávek, čili polotovarů a je to samozřejmě i propad u spotřebního zboží a u automobilů."

Paroubek: Český průmysl je na pokraji katastrofy

Český průmysl je podle předsedy sociální demokracie Jiřího Paroubka na pokraji katastrofy. Státnímu rozpočtu pak podle něj hrozí schodek 80 až 100 miliard. Situace by ale mohla být i horší.

Záležet podle šéfa Lidového domu bude na tom, jestli nezačne klesat hrubý domácí produkt. Paroubek to dnes řekl po schůzce s představiteli Českomoravské konfederace odborových svazů:

"Český průmysl je na pokraji katastrofy. Vláda zatím se zdá jako kdyby kráčela k okraji té propasti po nějakém květinovém koberci. Jako kdyby si neuvědomovala hloubku krize, která je před námi. Jako kdyby ignorovala čísla vývoje hospodářství z listopadu - pokles průmyslové výroby o 17 procent, pokles tržeb v maloobchodě."

O stavu čeksého hopodářstvíjsme mluvili v Radiofóru. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ!

Veronika Malá, Katarína Brezovská, Jakub Šídlo, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme