Známý německý výrobce čipů vyhlásil platební neschopnost

Až 13.000 pracovních míst je v ohrožení kvůli platební neschopnosti německého výrobce čipů Qimonda. Ten má závody v Drážďanech, Mnichově a portugalském Portu. Nepomohl ani záchranný balíček, na kterém se před Vánocemi dohodlo Portugalsko, spolková země Sasko a mateřský koncern Infineon.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce s PC

Práce s PC | Zdroj: AFP

Hodnota této pomoci se vyšplhala na 325 miliónů eur. Teď se ovšem ukázalo, že Qimonda urgentně potřebuje dalších 300 miliónů. Na tento požadavek řekla saská zemská vláda rezolutní "ne!"

Podobně reagovala taky mateřská firma Infineon, která se sama potýká s dopady hospodářské krize a její finanční možnosti jsou prý omezené. Podle listu Frankfurter Rundschau jednalo vedení Qimondy o záchraně výrobce čipů sídlícího v Drážďanech bezvýsledně taky se zástupci spolkové vlády.

Na frankfurtské burze se akcie firmy propadly o 61 procent na hodnotu pouhých osmi centů. Po vyhlášení platební neschopnosti rozhodne o dalším postupu soud.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme